A hemoglobin-oxidáció és a kénhidrogén szerepe a vaszkuláris megbetegedések patogenezisében – Balla József levelező tag székfoglaló előadása

Balla József levelező tag 2023. május 17-én megtartotta akadémiai székfoglalóját. Az előadásról szóló, képgalériával és videóval bővített összefoglaló.

2023. szeptember 12.

Az erek és a szívbillentyűk meszesedésének folyamata az emberi élet kalcifikációs paradoxonja, a kalciumkomplexek a csontokból az erek irányába áramlanak. Ez a jelenség az öregedés során, továbbá hipertóniában, cukorbetegségben, a lipidanyagcsere zavarában felgyorsul, krónikus vesebetegségekben pedig tízszeresére fokozódik, így az érelmeszesedés széles rétegeket érintő, progresszív, népegészségügyi jelentőségű betegség.

A székfoglaló előadás dr. Balla József kutatócsoportja által felfedezett két molekuláris mechanizmust ismertette, amelyek a vaszkuláris kalcifikáció gátlásáért felelősek, és ezáltal új terápiás célpontokat jelentenek. Ismertettte az ér és szívbillentyű rezidens sejtjeinek csontsejtirányú transzdifferenciálódását, a H-ferritin/ferroxidáz rendszer, valamint a kénhidrogéngáz molekuláris szintű szabályozási funkcióit, e két rendszer alulműködésének, hiányállapotának kialakulását, a prevenció és a kezelés új formáit.

Balla József
(Az akadémiai székfoglaló előadáson készített képgaléria a fotóra kattintva nézhető meg.)
Fotó: mta.hu / Sziget Tamás

Vizsgálataik továbbá feltárták az érelmeszesedéses plakk bevérzésének mechanizmusát, következményeit, a hemoglobin-oxidációt, a ferryl hemoglobin és globin eredetű peptidek képződését, szerepüket a plakk progressziójában, az érelzáródásban, beindítva többek között a mineralizációt, a gyulladást és a szöveti átépülést. Ezen eredmények ismertetésekor dr. Balla József eredeti terápiás és prevenciós eszközök lehetséges innovációját tekintette át. A székfoglaló előadás során megosztotta élményeit, hogy miként ismerték fel e két védőmechanizmust, és kik segítették ebben a munkában.

Balla József 1959-ben született Debrecenben. Belgyógyász, nefrológus, sürgősségi orvos, a Debreceni Egyetem Belgyógyászati Klinikájának igazgatója, a Nephrológiai Tanszék, a Laki Kálmán Doktori Iskola vezetője, az MTA DAB Nephrológiai és Hypertónia Munkabizottság elnöke. Szűkebb szakterülete a nefrológia és a vaszkuláris patofiziológia.