Krausz Ferenc, az elektronok Nobel-díjas lesifotósa – Dombi Péter előadása videón

Az attoszekundumos lézerek lehetőséget adnak az elektronok molekulán belüli viselkedésének megfigyelésére, ami hihetetlen perspektívát nyit a kémiai és orvosi kutatások, valamint a diagnosztika számára. A tudományterület úttörője az idén Nobel-díjjal elismert Krausz Ferenc akadémikus, akinek munkásságáról tanítványa, Dombi Péter fizikus beszélt a Tudományünnep+ keretében. Előadása előtt videóüzenetben Krausz Ferenc köszöntötte az érdeklődőket.

2023. november 13.

A 2023-as fizikai Nobel-díjat az atomok és molekulák világában zajló folyamatok „gyorsfényképezéséért” ítélték oda Krausz Ferencnek és két francia kutatónak.

Dombi Péter
(Az előadásról készült képgaléria a fotóra kattintva nézhető meg)
Fotó: mta.hu / Szigeti Tamás

Előadásában Dombi Péter bemutatta, hogyan lehet lézerekkel lesifotókat készíteni az elektronok ultragyors mozgásáról, és hogy ezeket a fontos alapkutatási eredményeket miként lehet társadalmi célok szolgálatába állítani, például a rákbetegségek korai diagnosztikájának érdekében.


Dombi Péter lézerfizikus, az MTA doktora, Krausz Ferenc tanítványa, a Wigner Fizikai Kutatóközpont és az ELI-ALPS lézeres kutatóközpont vezető kutatója. Az ultragyors lézerfizika nemzetközileg ismert képviselője. PhD-fokozatát a Bécsi Műszaki Egyetemen szerezte, osztrák, angliai és németországi kutatómunka után a Lendület Program nyerteseként a Wigner Fizikai Kutatóközpontban alapított kutatócsoportot. Szakterülete a lézerfizika, a nanooptika és az ultragyors folyamatok kutatása.