Kihívások a felszín alatti vízkészletek fenntartható hasznosításában – Az előadás felvétele

Képes lesz-e az ember felelősen használni a felszín alatti vízkészleteket a klímaváltozás korában? Kimerítjük, vagy javunkra fordítjuk ezt a láthatatlan aranytartalékot? Szűcs Péter hidrogeológus beszélt erről a Tudományünnep+ kedd esti előadásán.

2023. november 7.

A hidrológiai ciklus részét képező felszín alatti vízkészletek nélkülözhetetlen elemei a világ vízfelhasználásának. Elég, ha csak arra gondolunk, hogy földi léptékben az ivóvízellátás több mint 50%-a, míg az öntözési céllal felhasznált vizek 43%-a a felszín alól származik. Globális léptékben sajnos nagyon komoly problémaként merül fel a felszín alatti vízkészletek túlhasználata – az utóbbi 50 évben megháromszorozódott a felszín alatti vízkivétel nagysága a Földön. A klímaváltozás és a szélsőséges időjárási viszonyok jelentős mértékben hatnak a hidrológiai ciklus különböző elemeire, így a felszín alatti vízkészletekre is.

Az előadáson készült képgaléria a fotóra kattintva tekinthető meg Fotó: mta.hu / Szigeti Tamás

Szűcs Péter akadémikus előadásában rámutatott annak fontosságára, hogy a monitoringhálózatok dinamikus fejlesztésével az eddigieknél pontosabban megismerjük ezeket a ma zajló természeti folyamatokat, másrészt feltárjuk azokat a vízgazdálkodási (műszaki, természettudományi, gazdasági, jogi és társadalmi) beavatkozási lehetőségeket, amelyek segítségével a felszín alatti vízkészletek is jelentős szerepet játszhatnak a klímavédelemben, legyen szó akár társadalmi adaptációról vagy a káros jelenségek hatásainak csökkentéséről.

Szűcs Péter hidrogeológus, tanszékvezető egyetemi tanár, az MTA levelező tagja, a Miskolci Egyetem általános és tudományos rektorhelyettese. Miskolcon a Nehézipari Műszaki Egyetem Bányamérnöki Karán szerzett kitüntetéses geofizikus-mérnöki oklevelet. Oktatói és kutatói pályájának elején először a Geofizikai Tanszéken, majd az MTA Bányászati Kémiai Kutatólaboratóriumában dolgozott. 1998 óta a Miskolci Egyetem Hidrogeológiai-Mérnökgeológiai Tanszékén dolgozik, 2010-től a tanszék vezetője. 2012 és 2022 között az MTA-ME Műszaki Földtudományi Kutatócsoport vezetője. A hidrogeológia és a vízgazdálkodás területén végzett, nemzetközileg is elismert szakmai, illetve tudományos tevékenysége elismeréseként 2019-ben a Magyar Érdemrend tisztikeresztje kitüntetésben részesült. Publikációinak száma több mint 600.