A helyi élelmiszerek szerepe a fenntartható fejlődésben – Videó az előadásról

„Csökkenő környezetterhelés”, „a helyi gazdaság támogatása”, „fenntarthatóság” – hangzatos, jól kommunikálható, „zöld” kulcsfogalmak. De valóban hozzájárul a helyi élelmiszer termelése és fogyasztása a fenntartható fejlődéshez? Többek között ezzel a kérdéssel kapcsolatban is sok újdonság derült ki a Tudományünnep+ hétfői előadásán. Benedek Zsófia biológus-közgazdász járta körül a helyi élelmiszerek fenntartható fejlődésben betöltött szerepének közel sem csupán helyi érdekű kérdéseit.

2023. november 13.

A sokféle krízis és a klímapánik korában egyre fokozottabb az érdeklődés a helyi élelmiszerek iránt az aggódó civilek és a döntéshozók körében egyaránt. A kis szállítási távolságnak köszönhetően csökkenő környezetterhelés vagy a helyi gazdaság támogatása mind-mind olyan előny, amelyek kapcsán a fenntarthatósági átmenet szempontjából is kulcsfontosságúnak tűnik a helyi élelmiszerek szerepe.

Az előadásról készült képgaléria a fotóra kattintva nézhető meg Fotó: mta.hu / Szigeti Tamás

A Magyar Tudomány Ünnepe Tudományünnep+ című, interaktív esti előadás-sorozatában A helyi élelmiszerek a fenntartható fejlődésben című rendezvény előadója arra kereste a választ, hogy valóban hozzájárul-e a helyi élelmiszer termelése és fogyasztása a fenntarthatósági átmenethez. Arról is beszélt, hogy miért fontos a fogyasztói tudatosság ebben a kérdésben (is), és mi mindent tehet az átlagember a valódi „zöldítés” érdekében.

Benedek Zsófia biológus-közgazdász, a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont tudományos főmunkatársa, valamint a Környezeti Társadalomkutatók (ESSRG) kutatója. Több a biodiverzitás és az ökoszisztéma-szolgáltatások védelmével foglalkozó ENSZ-jelentés vezető szerzője, hazai és nemzetközi kutatási projektek résztvevője, vezetője. Rendszeresen együtt dolgozik a Kaposvári Egyetem és a Kislépték Egyesület munkatársaival is. Fő kutatási területét a fenntartható és helyi élelmiszerrendszerek alkotják.