Ember alkotta para: A duzzasztók folyógyilkos hatásai – Videó az előadásról

Jó ötlet-e gigantikus duzzasztógátakat építeni, ha szeretnénk megtartani felszín feletti vizeinket? Kiderült Szendőfi Balázs természetfilmes, halkutató tudományünnepi előadásán.

2023. november 8.

Gyakran hallunk arról, hogy az egyre kiszámíthatatlanabb csapadékviszonyok kiegyenlítésére és a mezőgazdasági termelést fenyegető szárazság mérséklésére újabb duzzasztógátakat építenének folyóinkon. A vízmegtartás e logikusnak tűnő megoldása azonban, amint azt Szendőfi Balázs előadásában vázolta, hosszabb távon egyáltalán nem a kívánt eredményt adja, és számos további, nem kívánt mellékhatással jár.

További képek az előadásról a fotóra kattintva tekinthetők meg Fotó: mta.hu / Szigeti Tamás

A duzzasztók feliszaposodása technológiai problémákat von maga után, az alattuk kialakuló mederesés pedig csökkenti a talajvízszintet. És akkor még nem is beszéltünk arról a drámai változásról, amit a folyók szakaszainak állóvízzé alakítása gyakorol az amúgy is nagymértékben eltűnő folyóvízi élőlényekre. Szendőfi Balázs hazai történelmi példákkal és látványos saját felvételekkel mutatott rá az összefüggésekre.

Szendőfi Balázs természetfilmes, halkutató, aki számos, a hazai vizekhez kapcsolódó filmet rendezett, forgatott és vágott egyszemélyes filmkészítő „csapatként”. A Budapest halai, a kárókatonákról szóló Közlegények, a Volt egyszer egy vadvízország és más egész estés filmjei YouTube-csatornáján is elérhetők.