Az új fejedelem: előadás és kerekasztal-beszélgetés a mesterséges intelligenciáról – Videón a péntek esti program

Lehetőség eddig leküzdhetetlennek tűnő problémák megoldására vagy az emberiség létét fenyegető veszély? A mesterséges intelligencia kapcsán sok szélsőségesnek tűnő vélemény látott napvilágot az elmúlt években. Reménykedjünk vagy féljünk? Mit várhatunk tőle, és mire kell ügyelnünk a mesterséges intelligenciát használva? Egyebek mellett ezekre a kérdésekre válaszolt a Magyar Tudomány Ünnepe Tudományünnep+ rendezvényén Csepeli György szociológus. Az előadást kerekasztal-beszélgetés követte, amelynek résztvevői természet- és társadalomtudományi megközelítésből vizsgálták a kérdéskört.

2023. november 10.

Az előadás és a kerekasztal-beszélgetés felvétele

Nick Bostrom svéd filozófus szerint a mesterséges intelligencia „egy olyan intellektus, amely az élet minden részén messze felülmúlja az emberi elmét, legyen szó tudományos kreativitásról, bölcsességről vagy társadalmi készségekről”. Csepeli György szociológus előadása a Nick Bostrom által megjósolt szuperintelligencia pozitív és negatív lehetőségeit vizsgálta a bizonytalanság korában. A mesterségesintelligencia-alkalmazások lehetséges társadalmi-gazdasági hatásaival foglalkozó, Ember 2.0 című könyvében a magyar kutató a jövő nagy kérdésének nevezi, hogy a természetes emberi intelligencia által teremtett mesterséges intelligencia az emberi intelligenciával összeolvadva képes lesz-e önmaga reprodukálására emberi közreműködés nélkül. Mint fogalmaz: „Ez esetben az evolúció újabb lépésére kerül sor, mely a Nietzsche által emberfeletti embernek nevezett szuper élőlény megjelenését eredményezheti.”


Csepeli György szociológus, szociálpszichológus, az MTA doktora, az ELTE TáTK professor emeritusa, a Szociológia Doktori Iskola Interdiszciplináris Társadalomkutatások Doktori Program vezetője. 1989 és 2016 között számos amerikai egyetem (UCLA, OSU, Michigan State, New School of Social Research, Yale, Montclair) vendégprofesszora vagy -kutatója volt. Kutatási területe a csoportközi viszonyok szociálpszichológiája, a nemzeti identitás, az antiszemitizmus, a cigányellenesség és a konfliktusmegoldás. Különböző EU FP7-projektekben vett részt a diszkrimináció és az európai identitás témaköreiben. Érdeklődése az utóbbi években az információs társadalom, a Big Data és a mesterséges intelligencia gazdasági-társadalmi hatásainak vizsgálata felé fordult.

Kerekasztal-beszélgetés

A mesterséges intelligencia, annak használata és társadalmi, gazdasági hatásai rendkívül komplex megközelítést tesznek szükségessé a tudomány részéről. Milyen szempontok szerint közelíthet e bonyolult problémához a tudomány? Milyen pszichológiai, társadalom-lélektani, gondolkodásbeli, technológiai és kommunikációs kihívást jelent az emberiség számára a várhatóan létrejövő szuperintelligencia?

Képgalériánk a rendezvényről a fotóra kattintva nézhető meg Fotó: mta.hu / Szigeti Tamás

Erről beszélgettek a kerekasztal résztvevői, Csepeli György szociológus, szociálpszichológus, Falus András biológus, immunológus, Karakas Alexandra dizájnkutató, technikafilozófus, Pléh Csaba nyelvész, pszichológus, valamint Szegedy Balázs matematikus.