Az energiaellátás biztonsága – Hogyan merre? Videón a tudományünnepi konferencia

Hogyan látják a szakértők a nukleáris energia jövőjét Európában? Miként lehet csökkenteni a gázfelhasználást? Mit értünk energiaszegénységen és mit lehet tenni a jelenség visszaszorítása érdekében? Egyebek mellett ezekre a kérdésekre keresték a választ annak a tanácskozásnak a résztvevői, amelyet az MTA Műszaki Tudományok Osztálya Energetikai Tudományos Bizottsága, az Energiatudományi Kutatóközpont és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rendezett a Magyar Tudomány Ünnepe programsorozat részeként. A konferenciáról készült felvétel cikkünkben megnézhető.

2022. november 18.

A tudományos ülés olyan aktuális kérdésekkel foglalkozott, amelyek a járvány és az orosz–ukrán háború generálta gazdasági válság miatt kerültek az egész társadalom fókuszába.

Az első részben szóba kerültek a nukleáris energia felhasználása mellett a megújulók és a használatukhoz szükséges energiatárolási módszerek fejlődése. A második rész a szigorodó energetikai előírások ipari és lakossági fogyasztókra tett hatásával foglalkozott.

Első szekció – termelés és tárolás

0:00 | Intro

0:22 | Köszöntő: Imre Attila, egyetemi tanár (BME Gépészmérnöki Kar Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék), az ülés levezető elnöke Első szekció – termelés és tárolás

4:16 | Hasítunk-e? A nukleáris energia jövője az EU-ban Horváth Ákos, főigazgató (Energiatudományi Kutatóközpont)

31:30 | Az energiatárolókkal kombinált megújuló erőművek lehetséges szerepe a magyar energiaszuverenitás biztosításában Kaderják Péter, kutatóközpont-vezető (BME FIEK Zéró Karbon Központ)

1:02:27 | Hidrogén és tüzelőanyagcella-szektor a változó világban Tompos András, igazgató (Természettudományi Kutatóközpont Anyag- és Környezetkémiai Intézet)

1:33:25 | Kerekasztal beszélgetés – az előadók, valamint Tompa Ferenc (MVM Balance Zrt., operatív vezérigazgató) és Molnár Gábor (Mannvit kft., geotermikus szakmérnök) Második szekció – fogyasztás

A tanácskozásról készített képgaléria a fotóra kattintva nézhető meg Fotó: mta.hu / Sziget Tamás

Második szekció – fogyasztás


2:28:08 | A lakóépület-állomány energetikai állapota, az energiafüggőség rövid, közép- és hosszú távú csökkentési lehetőségei Csoknyai Tamás, tanszékvezető egyetemi docens (BME GPK Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék)

2:56:09 | Energiaszegénység és a tarifarendszer néhány összefüggése Grabner Péter (Magyar Máltai Szeretetszolgálat)

3:26:21 | Az épületenergetikai fejlesztések eredményességét korlátozó tényezők Gróf Gyula PhD, tudományos főmunkatárs (Energiatudományi Kutatóközpont)

3:49:19 | Kerekasztal beszélgetés: az előadók, valamint Szalay Zsuzsa (PhD, egyetemi docens, BME Építőanyagok és Magasépítés Tanszék) és Feldmar Nóra (szakpolitikai munkatárs, Habitat for Humanity Magyarország)

Az előadások összefoglalói itt érhetők el.