A mozgásszervi gyógyászat ünnepe a Magyar Tudományos Akadémián

A Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozatának idei programja talán még a korábbiaknál is gazdagabbra sikerült, és örömteli módon a mozgásszervi gyógyászat is méltó helyet kapott benne. Poór Gyula akadémikus írása.

2022. december 14.

November 22-én és 23-án a Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége (MOTESZ), a Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság (MOOT) és az MTA közös szervezésében került sor az Akadémián a Magyar Orvostudományi Napok (MON) megrendezésére.

Poór Gyula Fotó: mta.hu / Szigeti Tamás

A MON napirendre tűzését e sorok írója 2013-ban a MOTESZ akkori elnökeként indította el, a két háború közötti Magyar Orvosi Nagyhét mintájára, amit 1931-ben a MOTESZ elődszervezete, a Magyar Orvosok Tudományos Egyesületeinek Szövetsége (MORTESZ) és annak első elnöke, báró Korányi Sándor kezdeményezett. A Magyar Orvostudományi Napok alapgondolata a MOTESZ szakterületek feletti integratív szerepvállalása, a modern klinikai orvostudomány szintézise és a népegészségügyileg jelentős betegségek multidiszciplináris áttekintése volt.

A program az idei évben a mozgásszervi betegségeket helyezte a fókuszba. Az első nap délelőttjén rövid referátumok és kerekasztal-beszélgetés formájában e kórképek hazai ellátásának helyzetét és finanszírozását tekintették át az előadók. A fórumon dr. Tóth László, a BM helyettes egészségügyi államtitkára, dr. Bidló Judit, a NEAK főigazgató-helyettese, prof. dr. Takács István, a MOOT elnöke, a reumatológiai és az ortopédiai szakterület képviseletében a moderátor, prof. dr. Poór Gyula és prof. dr. Hangody László akadémikusok, valamint a MOTESZ elnökeként prof. dr. Altorjay István vett részt. A moderátor előadásában összegezte a reumatológiai betegek ellátásának szervezeti, személyi és finanszírozásbeli nehézségeit az alapellátástól a szakrendelői és kórházi kezeléseken át a centrumhálózatokig és az országos intézetig, és konkrét javaslatokat tett a döntéshozóknak. Délután az osteoporosis-ellátás múltja, jelene és jövője került terítékre prof. dr. Lakatos Péter moderálásával, a betegség különböző etiológiai formái (prof. dr. Horváth Csaba, dr. Valkusz Zsuzsanna, prof. dr. Szűcs Gabriella, dr. Szekeres László, prof. dr. Tislér András), gyógyszerelése (prof. dr. Takács István), a csigolya- és végtagtörések ellátása (dr. Lazáry Áron, prof. dr. Varga Endre), valamint a rehabilitáció (dr. Boros Erzsébet) is téma volt.

A MON délutáni programjával párhuzamosan a Nagyteremben zajlott a „Haladás a mozgásszervi gyógyászat és sporttudomány területén” című rendezvény, mely az MTA idén tavasszal megalakult Mozgásszervi és Sporttudományi Bizottságának (MSB) első nyilvános tudományos ülése volt. A szimpóziumot prof. dr. Kosztolányi György, az MTA alelnöke, és prof. dr. Ádám Veronika, az Orvosi Tudományok Osztályának elnöke nyitotta meg, az üléselnöki feladatokat a Bizottság elnöke, dr. Poór Gyula akadémikus látta el.

0:00 | Intro
9:22 | Megnyitó: Poór Gyula, az MTA levelező tagja, az ORFI főigazgatója, az ülés levezető elnöke
11:34 | Köszöntő: Kosztolányi György, az MTA élettudományi alelnöke
18:17 | Korszerű lehetőségek a mozgásszervi betegségek diagnosztikájában – Kiss Emese, az MTA doktora (Országos Mozgásszervi Intézet ORFI; Semmelweis Egyetem)
37:56 | A biológiai és szignálgátló terápia jelentősége az arthritisek kezelésében – Poór Gyula, az MTA levelező tagja (Országos Mozgásszervi Intézet ORFI; Semmelweis Egyetem)
1:04:37 | Mozgásterápia gyulladásos reumatológiai és metabolikus betegségekben – Szántó Sándor, az MTA doktora (Debreceni Egyetem)
1:23:19 | A porcfelszínképzés új lehetőségei a sportsérülések sebészi kezelésében – Hangody László, az MTA rendes tagja (Uzsoki Utcai Kórház; Semmelweis Egyetem)
1:48:22 | Elixír-e a testedzés? – Radák Zsolt, az MTA doktora (Testnevelési Egyetem)
2:10:10 | Az anatómiai adottságok és a sportteljesítmény kapcsolata – Tihanyi József, az MTA doktora (Testnevelési Egyetem)
2:40:37 | Tehetségkiválasztás, -gondozás és predikció a látványsportágakban – Pánics Gergely PhD (Uzsoki Utcai Kórház)
3:03:23 | Kérdések, hozzászólások

Az átfogó előadások a konzervatív mozgásszervi szakterület (prof. dr. Kiss Emese, prof. dr. Poór Gyula, prof. dr. Szántó Sándor), az ortopédia (prof. dr. Hangody László, dr. Pánics Gergely) és a sporttudomány (prof. dr. Radák Zsolt, prof. dr. Tihanyi József) aktuális kérdéseit tárgyalták, komoly érdeklődést váltva ki. Nagy siker számunkra, hogy a két párhuzamos mozgásszervi rendezvény a bőség zavara helyett mindkét helyszínen teltházas hallgatóságot vonzott, ami a Magyar Tudomány Ünnepe sűrű eseményei sorában figyelemre méltó.

A „Haladás a mozgásszervi gyógyászat és sporttudomány területén” című tanácskozáson készült képgaléria a fotóra kattintva tekinthető meg. Fotó: mta.hu / Szigeti Tamás

Másnap, november 23-án „Gyulladásos és degeneratív hátterű mozgásszervi kórképek diagnosztikája és kezelése” címmel folytatódott a MON programja a program szervezőjének, prof. dr. Poór Gyulának az üléselnökletével. Itt két blokkban nyolc state of the art jellegű előadás hangzott el, többé-kevésbé felvillantva a kiváló előadók saját kutatási eredményeit is.

A „Gyulladásos és degeneratív hátterű mozgásszervi kórképek diagnosztikája és kezelése” című tanácskozáson készült képgaléria a fotóra kattintva tekinthető meg. Fotó: mta.hu / Szigeti Tamás

Az immun- és metabolikus hátterű kórképek (prof. dr. Kiss Emese, dr. Bálint Péter, prof. dr. Nagy György, dr. Pálinkás Márton) mellett szó volt a gyakori kopásos folyamatokról (dr. Mikó Ibolya), azok fizioterápiájáról (prof. dr. Bender Tamás), a robotasszisztált rehabilitációs lehetőségekről (dr. Fazekas Gábor) és az endoprotetika perspektíváiról (dr. Szerb Imre) is. A kérdések és visszajelzések alapján a jelen levő gyakorló reumatológusok nagyon sokat profitáltak ezekből a prezentációkból.

Örömmel nyugtázhatjuk, hogy a mozgásszervi gyógyászat súlyához mérten volt képviselve a Magyar Tudomány Ünnepe idei akadémiai rendezvényein, ami remélhetőleg kihat majd szakterületünk további fejlődésére.

Prof. Dr. Poór Gyula
akadémikus, egyetemi tanár