Komolyra fordult a klímaváltozás – a legfrissebb IPCC-klímajelentés üzenete

Nem is tarthatott volna alkalmasabb pillanatban előadást az Akadémián Bartholy Judit klímakutató, mint éppen a glasgow-i klímacsúcs alatt. Mire lehet elég a párizsi megállapodás? Elkerülhető-e a globális klímakatasztrófa? És mit érzünk meg ebből mi itt, a Kárpát-medencében a következő évtizedekben? A november 3-án elhangzott tudományünnepi előadás felvétele cikkünkben elérhető.

2021. november 3.

Idén augusztusban jelent meg az ENSZ alá tartozó Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (Intergovernmental Panel on Climate Change, IPCC) legújabb jelentése. Ennek alapján egyértelmű az emberiség felelőssége változó éghajlatunkkal kapcsolatban. Az időjárási és éghajlati szélsőségek gyakorisága és intenzitása világszerte növekszik, melyek esetenként rendkívüli következményei már jó ideje érzékelhetők. A melegedéssel arányosan a jövőben a következmények is egyre drasztikusabbak lesznek. Súlyos gondokat okoz a heves esőzések, villámárvizek miatt mind intenzívebbé váló vízciklus. Az emberi tevékenység hatására a légkörbe jutó szén-dioxid-többletet egyre kevésbé tudják ellensúlyozni az óceán és a vegetáció nyelőfolyamatai. A 2016 októberében életbe lépett párizsi megállapodásban kitűzött célok teljesítése elengedhetetlen az elkövetkező generációk védelme érdekében.

Bartholy Judit Fotó: mta.hu/Mudra László

Névjegy

Bartholy Judit meteorológus, az MTA doktora, egyetemi tanár. Több mint három évtizede dolgozik az Eötvös Loránd Tudományegyetem Meteorológiai Tanszékén, melynek 22 éven át vezetője volt. Jelenleg a Földtudományi Doktori Iskola vezetője. A klímaváltozás kutatásával, modellezésével, valamint a döntéshozó testületek számára elengedhetetlen éghajlati forgatókönyvek összeállításával foglalkozik.