Vokó Zoltán: A lakosság egészségének kutatása és fejlesztése – videón az előadás

Melyek a sikeres modern népegészségügy legfontosabb jellemzői? E kérdésre válaszolt előadásában Vokó Zoltán epidemiológus, a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Technológiaértékelő és Elemzési Központ igazgatója, az MTA doktora. Előadásának videofelvétele cikkünkben elérhető.

2020. november 5.

Az alábbi videóra kattintva megnézheti a felvételt:

Hiába kezelhető ma már számos krónikus betegség, ha az emberek nem járnak szűrővizsgálatokra, illetve szükség esetén nem változtatnak az életmódjukon, és nem szedik rendszeresen a gyógyszereiket. A lakosság egészsége összetett jelenség, amely mélyen gyökerezik a társadalmak kultúrájában, felépítésében és működésében. A népegészségtan ennek megfelelően integratív tudományterület, amely számos társadalom- és természettudományi szakterület eszköztárára és ismeretanyagára épít.

Vokó Zoltán epidemiológus, a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Technológiaértékelő és Elemzési Központ igazgatója, az MTA doktora előadásában történeti példákon keresztül mutatja be a bizonyítékokon alapuló népegészségügy, az egészségfejlesztés és a megelőzés eszköztárát – majd tanulságképpen végigveszi a sikeres modern népegészségügy legfontosabb jellemzőit. Fő kutatási területe a nem fertőző betegségek epidemiológiája, a keringési betegségek megelőzése, prognózisa, hatékony kezelése, valamint a klinikai döntéselemzés, a metaanalízis és a megelőzés egészség-gazdaságtana.