Röst Gergely: Jövőformáló matematika – videón az előadás

A matematika korszakában élünk, ám ez nincs benne a köztudatban. Fontos tehát, hogy jobban megértsük a szerepét, nemcsak a többi tudományterületen, hanem a társadalomban, a gazdaságban és az innovációban is. Ebben segített előadásával Röst Gergely, a Szegedi Tudományegyetem Bolyai Intézetének docense. Az előadás a cikkben található linkre kattintva nézhető meg.

2020. november 13.

Az alábbi videóra kattintva megnézheti a felvételt:


Előadó: Röst Gergely

Egy francia kormányzati elemzés szerint a technológiai újítások 44%-a jelentős részben a matematikára épül. A holland gazdaságban mintegy egymillió magasan képzett ember használja a matematikát a mindennapi munkájához. Ők állítják elő a nemzeti jövedelem egyharmadát, a számuk pedig egyre emelkedik. Egy brit elemzés szerint a matematikába befektetett összegek megtérülése közel hatszázszoros. A matematika korszakában élünk, ám ez nincs benne a köztudatban. Fontos tehát, hogy jobban megértsük a szerepét, nemcsak a többi tudományterületen, hanem a társadalomban, a gazdaságban és az innovációban is. Az adatok mennyisége, a rendszerek komplexitása és a számítási kapacitások robbanásszerűen növekednek, így a matematika jelentősége is tovább fog nőni a jövőben. Ahhoz, hogy a 21. század legnagyobb kihívásaival megbirkózhassunk, erre fel kell készülnünk. Az előadás ezt mutatja be konkrét példákon keresztül.

Névjegy:

Dr. Röst Gergely matematikus, jelenleg intézetvezető helyettes a Szegedi Tudományegyetem Bolyai Intézetében. Szegeden lett aranygyűrűs doktor, majd Torontóban, Arizonában és az oxfordi egyetemen is dolgozott. Az Európai Kutatási Tanács és az Élvonal pályázat által támogatott, biológiai dinamikával foglalkozó kutatócsoport alapítója, vezetője. Kutatási területei a funkcionál-differenciálegyenletek, a nemlineáris dinamika, valamint a biológiai rendszerek matematikai modellezése.