„Megradarozzuk a Holdat” – videón a Bay Zoltán tiszteletére tartott emlékülés

120 éve született Bay Zoltán fizikus, a radarcsillagászat atyja, aki mikrohullámokkal elérte a Holdat, kifejlesztette a fotoelektron-sokszorozó elvén alapuló részecskeszámlálót, és megalkotta a fénysebességre alapozott méterdefiníciót, amely nélkül ma nem lenne GPS. Az évforduló alkalmából tudományos emlékkonferenciát kezdeményezett a Bay Zoltán Tudomány- és Technikatörténeti Alapítvány és a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. (Bay Zoltán Kutatóintézet). Az ülést az MTA Fizikai Tudományok Osztálya és az MTA Műszaki Tudományok Osztálya szervezte. Az eseményről készült felvétel megnézhető cikkünkben.

2020. november 30.

A pályatársak, tanítványok részvételével 2020. november 13-án tartott tanácskozáson nemcsak Bay Zoltán tudományos pályájának legfontosabb eredményeit, hanem személyes emlékeket, tudománytörténeti érdekességeket is felidéztek.

Bay Zoltán Fotó: mek.oszk.hu

Az ülés teljes felvétele az MTA YouTube-csatornáján látható.

Grasseli Norbert, a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója előadásában a 28 éve alapított Bay Zoltán Kutatóintézet tevékenységét ismertette. Az intézmény olyan alkalmazott kutatásokkal foglalkozik az anyagtudomány, a biotechnológia és az intelligens rendszerek területén, amelyek a gazdaság versenyképességét segítik elő.

Keszthelyi Lajos, az MTA rendes tagja, aki 1946-ban, Eötvös-kollégistaként ismerkedett meg Bay Zoltánnal, a fizikushoz fűződő személyes élményeiről beszélt. Felidézte többek között, hogy amikor tehette volna, nem mert atomfizikából vizsgázni Baynál az egyetemen, később viszont már nem tudott, mert a tudós emigrálni kényszerült.

Márky-Zay Lajos csillagász, matematika–fizika szakos tanár – aki csillagászként és Bay földijeként is ápolja a tudós emlékét szülőhelyén, Gyulán – Bay Zoltán Az élet erősebb című könyvének segítségével több eseményt is felidézett a tudós gyerekkorából, családi örökségéből. Kiderült például, hogy kit és miért téptek le egy gyárlátogatást dokumentáló fényképről, és az is, hogyan lett a gyulavári templomtorony tudománytörténeti szimbólum.

Csapody Miklós, a GE Lighting Tungsram Rt. korábbi műszaki igazgatója arról beszélt, mit jelentett az egykor Bay Zoltán által is irányított Tungsram számára, hogy a General Electric megvásárolta az izzógyárat.

Gyulai József, az MTA rendes tagja a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Alapítvány létrehozásának előzményeit és körülményeit tárta fel.

Kroó Norbert, az MTA rendes tagja kiemelte Bay Zoltán, a „reneszánsz ember” sokoldalúságát, szerteágazó tevékenységét, innovatív gondolkodásmódját, majd bemutatta szerepét a méter újradefiniálásában, de megtudhattuk azt is, hogy a nemzetközi SI-mértékegységrendszer hét alapegységéből a méteren kívül a tömeg és az idő meghatározásához is köze volt Bay Zoltánnak.

Ferencz Orsolya űrkutató, űrkutatásért felelős miniszteri biztos Bay Zoltán öröksége kapcsán a magyar űrkutatás jelenéről és jövőjéről beszélt. Kiemelte, hogy az űrszektor rendkívül gyorsan és stablian növekvő iparág, a világgazdaság motorja, és ma már olyan létfontosságú rendszerelem (kritikus infrastruktúra), mint az energetika vagy az egészségügy. Az űrszektorban zajló fejlesztések előnyeiből pedig számos más iparág is profitál.

Ván Péter, a Wigner Fizikai Kutatóközpont Részecske- és Magfizikai Intézetének tudományos főmunkatársa a fénysebesség állandóságáról értekezett annak kapcsán, hogy 1983-ban Bay Zoltán javaslata alapján a fénysebesség értéke beépült az SI-rendszerbe.

Kovács Kálmán, a BME Egyesült Innovációs és Tudásközpont igazgatója
a magyar űrkutatás törtrénetének kiindulópontjaként számon tartott 1946-os Hold-radar-kísérlet ma is tapasztalható hatásait mutatta be az előadásában.
A kísérlet nyomán született meg a radar- és rádiócsillagászat tudományága, de ez volt az alapja többek között a mikrohullámú háttérsugárzás vizsgálatának,
a mikrohullámú méréstechnikának a szilárdtest-fizikában és az Univerzum kutatásának is.

Frey Sándor, a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont tudományos főmunkatársa Bay munkássága kapcsán a rádiócsillagászat múltját, jelenét és jövőjét mutatta be.

Kádár György, az MTA doktora, az ülés levezető elnöke az 1993-ban létrehozott Bay Zoltán Tudomány- és Technikatörténeti Alapítvány történetéről és működéséről számolt be.


A tanácskozás felvétele az alábbi videóra kattintva nézhető meg.