Kereszturi Ákos: A Mars-expedíciók hatása a Földön kívüli élet keresésében – videón az előadás

Mit tudunk a Marsról és milyen területeken lehetnek hasznosak a vörös bolygó kutatásának eredményei? Egyebek mellett erről beszélt tudományünnepi előadásában Kereszturi Ákos planetológus, Mars-kutató, a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Csillagászati Intézetének tudományos főmunkatársa. Az előadás videofelvétele cikkünkben elérhető.

2020. november 6.

Az alábbi videóra kattintva megnézheti a felvételt:

Extrém életformák, szokatlan túlélési stratégiák, minden korábbinál precízebb műszerek – csak néhány példa, amelyben a Mars űrszondás kutatása segítette a Földön kívüli élet keresésének stratégiáját, fejlesztését. A Mars-kutatás rámutatott, milyen környezetben pusztulnak el vagy maradnak fenn a szerves molekulák, milyen szélsőséges körülményekhez szokott élőlényeket érdemes vizsgálni, miként lehet a szokatlan hideghez és a tápanyagszegénységhez alkalmazkodni.

Kereszturi Ákos planetológus, Mars-kutató, a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Csillagászati Intézetének tudományos főmunkatársa kutatócsoportjával közreműködik az Európai Űrügynökség első marsjárójának küldetésében. Az eszköz az egykori élet nyomait és a jelenlegi élet lehetőségeit kutatja majd a Mars felszíne alatt. Ehhez több a marsi környezettel „analóg” területet vizsgáltak a Földön. Hogy hol milyen módszerrel és milyen eredménnyel, kiderül a Mars legszakavatottabb magyar szakértőjének előadásából.