Behálózva: új eredmények a hálózattudomány területéről

A hálózattudomány területén az utóbbi időben elért új tudományos eredményeket foglalták össze a MTA-BME Informatikai Rendszerek Kutatócsoport munkatársai online tudományünnepi rendezvényükön. Az előadásokban a nagy hálózatok útvonalválasztási módszereit, a hálózati működés anomáliáit és a numerikus inverz transzformáció legmodernebb metódusait mutatták be. Az eseményről készült videofelvétel cikkünkből elérhető.

2021. január 12.

Ízelítő az előadásokból:

Navigáció kapcsolati hálókban: Miért járunk olyan gyakran kerülőúton? (3:32)

Miért nézik az emberek a Columbo című krimisorozatot? Miért bonyolult gyógyszer az Aspirin? Milyen úton közlekednek a csomagok az interneten?Lehet-e következtetéseket levonni az emberi gondolkodásról az internet csomagtovábbítási alrendszerének tanulmányozásával? Hogyan kapcsolódik egymáshoz a navigáció és a tanulás? Gulyás András előadásában egyebek mellett ezekre a kérdésekre adott választ, de szó volt arról is, hogy miként működik a navigáció komplex kapcsolati hálókban.

Anomáliadetektálás sokdimenziós adathalmazokban kopulák segítségével (35:51)

Az ipari rendszerek elérték azt a komplexitást, hogy az optimális konfigurációs paraméterek beállítását, a rendszer viselkedésének nyomon követését pusztán emberi felügyelettel nem lehet megvalósítani. Ehelyett a rendszereket manapság nagy mennyiségű szenzorral látják el, majd a szenzorok által a működés különféle aspektusairól gyűjtött adatokat gépi feldogozásnak vetik alá. Horváth Gábor egy olyan eljárást mutatott be előadásában, amely az összegyűjtött adatokból nemcsak a működési anomáliák felismerésére képes, hanem a lehetséges okok feltárásában is segítséget nyújt.

Útvonalválasztási módszerek extrém nagy hálózatokban (1:00:55)

Napjaink legnagyobb ember alkotta kommunikációs hálózata az internet. Vajon meddig tartható még fenn az interneten alkalmazott információterjedési modell? Milyen alapvető növekedési törvények érvényesek rá, és vajon létezik-e egy elméleti korlát, amely után az internet szükségszerűen összeomlik? Rétvári Gábor előadásából kiderült, hogy váratlan növekedési trendek rajzolódnak ki az internet útválasztási mechanizmusának jövőbeli skálázódásával kapcsolatban.

Gibbs-oszcilláció-mentes numerikus inverz Laplace-transzformáció (1:29:51)

A Laplace-transzformació a mérnöki gyakorlatban széles körben alkalmazott integráltranszformációs eljárás olyan rendszerek vizsgálatára, amelyek direkt leírása nem lehetséges. Az eljárás alkalmazásának eddigi korlátja volt a numerikus inverz transzformaciós módszerek néhány makacs numerikus hibája, amelyet egy új megközelítés segítségével meg lehet szüntetni – derült ki Horváth Illés előadásából.

Kattintson a videóra, és nézze meg az előadásokat!