„A jövőbe tekintett” – tisztelgés az Akadémia alapítójának emléke előtt

A nagycenki Széchenyi-mauzóleumban tartott hagyományos koszorúzással és a sopronpusztai hársfaültetéssel emlékezett Széchenyi Istvánra és az Akadémia alapítására Freund Tamás, az MTA elnöke és Kollár László főtitkár.

2020. november 2.

„Sok kortársával ellentétben Széchenyi István nem a múltunkon merengett, hanem a jövőbe tekintett. A múlt tévedéseinek és hibáinak számbavétele,
az akkori jelen elmaradott, korszerűtlen viszonyainak kárhoztatása csupán kiindulópont volt számára ahhoz, hogy a jövőről beszéljen – mondta nagycenki köszöntőjében Freund Tamás, az MTA elnöke. – A jövőt akarta formálni,
s tudta, hogy ez nem megy tiszta gondolatok, az azokat közvetítő nyelv és tudomány nélkül. Bár Tudós Társaságunk megalapítása óta csaknem két évszázad telt el, a helyzet ebből a szempontból változatlan.”

Freund Tamás és Kollár László a nagycenki Széchenyi-mauzóleum kertjében Fotó: mta.hu / Szigeti Tamás

Freund Tamás szerint tudomány nélkül most sincs változás, nincs haladás. Sőt, a jövőformáló tudomány jelentősége talán soha nem volt még akkora, mint napjainkban. Genomika, nanotechnológia, informatika, digitalizáció, robotika – fogalmak, amelyek kétszáz évvel ezelőtt még nem is léteztek, ma pedig alapvetően határozzák meg egy-egy nemzet jövőjét. Azt, hogy tagjai miként boldogulnak, milyen munkát végeznek, hogyan őrizhetik meg egészségüket, milyen eszközökkel könnyíthetik meg hétköznapjaikat.

A sopronpusztai Akadémiai Emlékerdőben az MTA alapítása óta eltelt évek számát jelképező – idén 195. – hársfa elültetése előtt mondott köszöntőjében Kollár László, az MTA főtitkára a négyszer lerombolt és újjáépített Monte Cassinó-i bencés apátság jelmondatát idézte: „A megnyesett fa kizöldül.” Mint fogalmazott, ez a mondat igaz az Akadémiára is, amely szintén sok-sok nehézséget, méltatlan háttérbe szorítást élt át.

Kollár László Fotó: mta.hu / Szigeti Tamás

Az MTA új vezetése mégis bízik egy erős, a nemzet emelkedéséért tenni tudó Akadémiában. „Talán anyagi javakban és közvetlen befolyásban visszametszve, de a magyar köztestület teljes szellemi bázisára építve, a jövő iránt érzett felelősséggel vállalkoztunk erre a feladatra” – mondta Kollár László. Szerinte mint ahogyan az egyes fáknak önmagukban is van értékük, de igazi szépségük erdőként bontakozik ki, s erdőként tudják igazán megváltoztatni a tájat, úgy a tudomány valódi erejét is a kutatók közössége adja. Az MTA köztestülete az a bázis, amelyre alapozva az Akadémia tudományos kérdésekben a nemzet tanácsadója lehet.

Freund Tamás és Kollár László a sopronpusztai emlékparkban Fotó: mta.hu / Szigeti Tamás

Az ünnepségen az Akadémiai Emlékerdő létesítését kezdeményező, 2019-ben elhunyt Solymos Rezső akadémikusra is emlékeztek az ünneplők egy hársfa elültetésével és emléktábla elhelyezésével.

Solymos Rezső emléktáblája Fotó: mta.hu / Szigeti Tamás