Mesterséges szövetek és szervek őssejtekből – a regenerációs orvoslás lehetőségei: Dinnyés András tudományünnepi előadása videón

Ön elfogadná egy disznó segítségét, ha szívinfarktust kapna? Aki megnézi Dinnyés András előadását, hamar megérti, hogy ez a kérdés sokkal mélyebb, mint amilyennek elsőre hangzik. Mit adhatnak nekünk az őssejtek? Gyógyíthatóvá válhat-e segítségükkel a gerincvelő-szakadás vagy a Parkinson-kór? A tudományünnepi előadáson ezek is szóba kerültek.

2019. január 9.

Az emberi szervezet természetes regenerációs képességét a számos szövetében megtalálható őssejteknek köszönheti, amelyek alkalmasak az adott terület megújítására, sérüléseinek korlátozott javítására. Azonban számos szerv és jelentős sérülés esetében ez nem elegendő, így jelenleg csak hagyományos gyógyszerekkel vagy orvosi eszközökkel javítható a beteg állapota, a káros folyamatok pedig gyakran nem fordíthatók vissza.

Az őssejtek viselkedésének jobb megismerésével és a csak embrionális korban megtalálható, minden testi szövetté alakulni képes, úgynevezett pluripotens őssejtek felfedezésével a regenerációs – új sejteket, szöveteket és szerveket előállító – orvosi módszerek lehetőségei folyamatosan bővülnek. Hazánkban is rendkívüli jelentőségű lenne, ha a cukorbetegség és szövődményei, a szívinfarktus, az időskori vakság, a Parkinson-kór vagy a gerincvelő-szakadás gyógyíthatóvá válna. Dinnyés András előadásában konkrét példákon mutatja be a technológia nemzetközi és hazai fejlesztéseit, lehetőségeit és korlátait.

Dinnyés András biotechnológus, az MTA doktora, Academia Europaea tagja, a Szent István Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem professzora, Pro Scientia aranyérmes és Gábor Dénes-díjas kutató az emlősök sejtmag-átültetéses klónozásának egyik úttörője az USA-ban. A skóciai Roslin Intézetben a korábban Dollyt, a klónozott bárányt előállító csoport vezetője volt. A módszert sikeresen vezette be Magyarországon, így 2006-ban megszületett Klonilla, az első közép-európai klónozott egér. A bőr- és vérminták újraprogramozásával humán-betegségmodellek, toxikológiai tesztrendszerek és a regenerációs orvoslás céljaira használható, ún. indukált pluripotens őssejt-technológia első hazai bevezetője.

Az előadáson készült videófelvétel alább látható:

Az előadás felvétele a Videotorium oldalán is elérhető, itt egymás mellett látható a diasor és az előadó.