Genomika a XXI. században – Csabai István tudományünnepi előadása videón

Mi áll az utóbbi évek genomikai forradalmának hátterében? Mihez kezdenek a kutatók a rájuk ömlő soha nem látott adatmennyiséggel? Milyen áttöréseket várhatunk a biológiában és az orvostudományban? Csabai István előadásának videofelvétele cikkünkben teljes terjedelmében megtekinthető.

2018. január 19.

Az előadáson készült képeink itt láthatóakAz utóbbi évtizedben példátlan mértékben megnőtt a génszekvenálás, vagyis a DNS-kód kiolvasásának sebessége. Csabai István előadásában áttekintést ad örökítőanyagunk biokémiájáról, és sorra veszi a szekvenálás rohamléptékű fejlődésének legfontosabb állomásait.

A legfontosabb kérdések azonban csak ezután kerülhetnek terítékre: Mit kezdjünk ezzel a rengeteg adattal? Hogyan használhatja fel a biológia és az orvostudomány ezt a soha nem látott adatbőséget? És vajon bírjuk-e mindezt számítási kapacitással?

Az előadóról

Csabai istván fizikus, biofizikus, az MTA doktora, az ELTE Fizikai Intézet Komplex Rendszerek Tanszékének egyetemi tanára, aki kutatói pályáját az asztrofizikai mérésekben keletkező óriási adathalmazok elemzésével kezdte. A későbbiekben a fizika világától távolabb eső komplex, nagyméretű rendszerek is látókörébe kerültek a közúti forgalom bonyolult kapcsolataitól a bioinformatikai problémákig.

Bemutatkozó videója Az ELTE Arcai sorozatban itt érhető el.

Az előadáson készült videofelvétel alább látható:

Az előadás felvétele a Videotorium oldalán is elérhető, itt egymás mellett látható a diasor és az előadó.