Csodavizek, csodasók – Fábián István tudományünnepi előadása videón

Lehet-e memóriája a víznek? Érdemes-e oxigénnel dúsítani vagy mágneses térrel kezelni? És vajon mitől szűz a szűzvíz? Fábián István előadásában kémiai szempontból vizsgálja a homeopátia, a pi-víz és társaik állítólagos hatásmechanizmusát – az előadás videofelvételét cikkünkben tesszük közzé.

2018. március 19.

Az előadáson készült képeink itt láthatókOxigénnel dúsított, lúgosított, savasított, mágneses térrel kezelt víz, no meg a titokzatos információkat tároló, végtelenségig hígított oldatok (lásd: homeopátia) – „csodavizek” egész arzenálja várja, hogy egészségünk és hosszú életünk érdekében lehajtsunk belőlük néhány (méregdrága) kortyot. Ha hihetnénk a hirdetéseknek, üresen konganának a kórházak, és életerős aggastyánok tanítanák cigánykerekezni ükunokáikat az őszi napsütésben.

Fábián István előadásában a kémia módszereivel mutatja meg, hogy a csodásnak hitt vizek nemcsak hogy hatástalanok, de esetenként még bajt is okozhatnak. Végül pedig a himalájai só manapság igencsak felkapott mítoszára is jut néhány perc az Akadémia Székházának zsúfolásig telt Dísztermében.

Az előadóról

Fábián István vegyész, az MTA doktora, a Debreceni Egyetem tanszékvezetője, korábban az egyetem rektora, az egyetem vegyész mesterképzésének szakfelelőse. Fontosabb kutatási területei a környezeti és analitikai kémia, valamint a reakciókinetika.

Érdemes rápillantani az Index és az Origo tudósítására, az előadás teljes videofelvétele pedig alább látható:

Az előadás felvétele a Videotorium oldalán is elérhető, itt egymás mellett látható a diasor és az előadó.

Fábián István e cikk megjelenésétől számított egy héten át személyesen is válaszol a felmerülő kérdésekre az Akadémia Facebook-oldalán. Kattintson ide, és kérdezze Ön is!