Arany János sokszínű öröksége – Babus Antal és Dávidházi Péter előadásai videón

Költő, akadémikus, főtitkár – születésének kétszázadik évfordulóján ki más is lehetett volna a tudományünnepi diákelőadás főszereplője, mint Arany János. Az MTA Székházába látogató iskolások közéleti és irodalmi oldaláról is megismerhették a XIX. századi Magyarország egyik meghatározó személyiségét.

2018. május 9.

Az előadáson készült képeink itt láthatókNincs a magyar irodalomnak még egy olyan klasszikusa, akinek a pályája oly szorosan kötődne a Magyar Tudományos Akadémiához, mint Arany Jánosé. Költői munkássága mellett magára vállalta a főtitkári teendőket, az Akadémia Székházában lakott, és itt állt a ravatala is. Versei kéziratainak számottevő részét, köztük a Kapcsos könyvet is az Akadémiai Könyvtár Kézirattárában őrzik. E tekintélyes akadémiai örökség titkaiba a Kézirattár vezetője, Babus Antal vezette be a közönséget.

A nap második előadója, Dávidházi Péter Arany János költői nyelvhasználatának bibliai gyökereire hívta fel a diákok és persze tanáraik figyelmét. Különösen szép példákat bemutatva szemléltette, honnan és milyen módon kerülnek be bibliai szóképek és motívumok Arany költeményeibe, ott az új szövegkörnyezetükben hogyan változik meg eredeti jelentésük, illetve hogyan változtatják meg az őket befogadó mű jelentésvilágát.

Az előadásokról beszámolt a TanTrend oktatási portál, és az Árpád Gimnázium honlapján is találhatunk egy tudósítást.

Az előadókról

Babus Antal könyvtáros, irodalomtörténész, az MTA Kézirattár és Régi Könyvek Gyűjteményének osztályvezetője. Dávidházi Péter irodalomtörténész, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, aki akadémiai székfoglalóját is Arany János költészetéről tartotta.

Kecskeméti Gábor bevezetője után itt látható Babus Antal előadása:

Dávidházi Péter előadása itt követhető:

A bevezető, Babus Antal és Dávidházi Péter előadása, valamint a kérdések és válaszok a Videotorium oldalán is elérhetők, itt egymás mellett látható a diasor és az előadó.