A modern természettudomány esete a vallással, a mágiával és a humán tudománnyal – Láng Benedek előadása videón

Valóban kibékíthetetlen ellentét feszülne a természettudományos gondolkodás és a vallás között? A középkor embere tényleg laposnak gondolta a Földet? Mi köze lehet a mágiának a tudományos módszerhez? Egyebek mellett ezekre a kérdésekre kaphatunk választ Láng Benedek tudományünnepi előadásából.

2018. január 5.

Galériánk az előadáson készült képekbőlSokakban ma is él az a kép, mely szerint a középkori Európában a tudomány kibékíthetetlen ellentétben állt a merev, dogmatikus világképet hirdető vallással és a különféle megalapozatlan babonákból építkező mágiával. Láng Benedek tudományünnepi előadásában bemutatja, hogy ez a végletekig leegyszerűsített kép jórészt a XIX. században alakult ki, és a középkori természettudományt leginkább néhány szerző meglehetősen torz szemüvegén keresztül látjuk mind a mai napig.

A BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék vezetője előadásában kitér a természettudomány és a bölcsészet közt a XX. század második felében fellángolt háborúskodásra, és arról is szót ejt előadása végén, mi köti össze a két tábort az „alternatív tények” és az áltudományok terjedésének korában.

Az előadóról

Láng Benedek a BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék tanszékvezető egyetemi docense, aki kutatásai során sokat foglalkozott a tudomány határainak történeti változásaival. Másik jelentős kutatási témája a titkosírások története, motivációiról ebben az interjúban olvashatunk bővebben.

Érdemes felkeresni titkosírás-történeti blogját, tanszékének munkatársai pedig itt osztják meg gondolataikat az érdeklődőkkel.

Az Index hosszú beszámolót közöl az előadásról, a Magyar Nemzet pedig izgalmas interjút készített Láng Benedekkel a témában. Az előadás teljes videofelvétele alább látható:

Az előadás felvétele a Videotorium oldalán is elérhető, itt egymás mellett látható a diasor és az előadó.