A kiberbiztonság esélyei – Tardos Gábor és Gyimóthy Tibor előadásai videón

Vajon a szoftverfejlesztők hibái, a felhasználók nemtörődömsége, esetleg egy teljesen váratlan matematikai módszer megjelenése jelenti a legnagyobb veszélyt számítógépes rendszereink biztonságára? Egy matematikus és egy informatikus esélylatolgatása tudományünnepi videónkon.

2018. január 29.

Az előadásokon készült képeink itt láthatókElektronikus levelezésünk, személyes adataink, sőt bankszámláink biztonságát is informatikai rendszerekre bízzuk, melyek – mint azt az utóbbi évek híreiből hallhatjuk – sérülékenyek lehetnek. Tardos Gábor tudományünnepi előadásában annak a kérdésnek járt utána, hogy egyáltalán miként határozható meg a biztonság fogalma, és van-e elvi akadálya annak, hogy tökéletesen vagy legalábbis elfogadhatóan biztonságos rendszereket tervezzenek. Milyen kihívásokat jelenthetnek az újszerű számítási eljárásokat lehetővé tévő kvantumszámítógépek vagy éppen az alapjaikban új algoritmusok?

Gyimóthy Tibor inkább a gyakorlat felől közelítette meg a kérdést: bemutatta, hogy mindennapi életünkre is mennyire komoly veszélyt jelentenek a rosszindulatú informatikai támadások. Sorra vette a leggyakoribb támadási típusokat és védekezési módszereket, de kitért a „dolgok internetének” biztonsági problémáira is, melyek – ahogy szaporodnak háztartásainkban az „okos” készülékek – egyre aktuálisabbak lesznek. Végül arról is szó esett, hogyan segíthet a mesterséges intelligencia a támadások gyors azonosításában.

Az előadásról tudósítást közölt az Index, Gyimóthy Tibor pedig az InfoRádió Szigma című adásában is beszélt a témáról.

Az előadókról

Tardos Gábor matematikus, az MTA doktora, az MTA Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézetben működő Kriptográfia Lendület-csoport vezetője. Gyimóthy Tibor informatikus, az MTA doktora, a Szegedi Tudományegyetem Szoftverfejlesztés Tanszék tanszékvezetője, az SZTE-MTA Mesterséges Intelligencia Kutatócsoport vezetője.

Tardos Gábor előadása itt látható:

Gyimóthy Tibor előadása videón:

Tardos Gábor és Gyimóthy Tibor előadása, valamint a kérdések és válaszok a Videotorium oldalán is elérhetők, itt egymás mellett látható a diasor és az előadó.