Az együttműködés 3,5 milliárd éve – Szathmáry Eörs előadása videón

Mi volt az evolúció messze legnagyobb „dobása” a földi élővilág történetében? Miért nem valószínű, hogy ez sok más helyen is megtörtént a galaxisban? Lehetséges, hogy antikopernikuszi fordulat előtt állunk a tudományban? Szathmáry Eörs előadása a 2015-ös MTÜ-ről mostantól megtekinthető videón.

2016. február 6.

1995 óta került az érdeklődés homlokterébe a nagy evolúciós lépések kérdése. Ezek közé tartozik a sejtek eredete, a valódi sejtmagvas sejtek születése, a zöld színtestek eredete, a többsejtűség és az állati társadalmak megjelenése, s végül a természetes nyelvet használó emberi csoportok színre lépése. Szathmáry Eörs előadásában valóban „hétmérföldes csizmával” vágtat végig az evolúció történetén az első önreprodukáló rendszerektől őseinkig, akik számára a dögevés kényszere hozhatta el a nyelvhasználat ajándékát.

Az előadáson készült videófelvétel itt tekinthető meg. (A videó feletti csúszkával állítható az élőkép és a dia méretének aránya.)

A nagy evolúciós lépéseknek van néhány visszatérő, közös jegye. Ilyen a magasabb evolúciós egységek kialakulása alacsonyabbakból, a munkamegosztás, illetve a funkciók kombinálódásának szerepe és az új típusú öröklődési rendszerek megjelenése. A magasabb egységek megjelenése csak akkor lehetséges, ha a versengés mellett az együttműködés is fontos szerepet kap. Szathmáry Eörs előadásában a földön kívüli élet lehetőségét is megvizsgálja, és aki végignézi a videót, talán még inkább értékeli mindazt, amit a bolygónktól kaptunk.

Az előadáson készült fotók ide kattintva tekinthetők meg.

Szathmáry Eörs evolúcióbiológus előad a 2015-ös Magyar Tudomány Ünnepén az MTA Székház dísztermében