Tudomány az oktatás szolgálatában – Csapó Benő tudományünnepi előadása videón

Számos külföldi példa bizonyítja, hogy az oktatás színvonala gyorsan és hatékonyan fejleszthető. Mit kellene tenni Magyarországon ahhoz, hogy az oktatás átfogó fejlesztése az óvodától a felsőoktatásig megvalósuljon? A válaszhoz megvannak a tudományos módszerek és eszközök, ahol pedig nincsenek, ott új kutatási programok indításával kell keresni a megoldásokat, mondja Csapó Benő. Tudományünnepi előadásának felvétele mostantól megtekinthető.

2016. december 12.

Hogyan Tekintse meg az előadáson készült képeinket!lehet az oktatást úgy megváltoztatni, hogy az valóban a kívánt eredményhez vezessen? Az elmúlt évtizedek reformkísérletei, köztük a gyakran igen költséges, ámde eredménytelen beavatkozások tapasztalatai megmutatták, hogy a sikeres átalakításokhoz nem elegendőek az egyszerű hétköznapi megfigyelésekre alapozott elgondolások. Az oktatási rendszer fejlesztéséhez, miként a modern világban minden más, a kívánatos irányba ható beavatkozáshoz tudományosan megalapozott tervezésre van szükség.

Csapó Benő tudományünnepi előadása az MTA Székház Nagytermében. A képre kattintva galéria nyílik Forrás: mta.hu/Mudra László

Csapó Benő előadásában az orvoslás analógiájára épít: eszerint az oktatáskutató akkor járhat el helyesen, ha a legapróbb részletekig tanulmányozza a tanítási-tanulási folyamatokat, és olyan beavatkozásokra tesz javaslatot, amelyekről tudományos eszközökkel bizonyítani lehet, hogy a kívánt eredményekre vezetnek. Ezt a bizonyítékokra alapozott módszert már számos nyugati országban alkalmazták sikerrel – az előadásban a magyar oktatás állapotának helyzetképe mellett ilyen példák is helyet kaptak. Végül, természetesen szóba került a Magyar Tudományos Akadémia által 2016-ban elindított tantárgy-pedagógiai kutatási program, melynek keretében 19 kutatócsoport kezdte meg munkáját.

Névjegy

Csapó Benő egyetemi tanár, a Szegedi Tudományegyetem Neveléstudományi Intézet és az MTA-SZTE Képességfejlődés Kutatócsoport vezetője, a MTA Közoktatási Elnöki Bizottságának tagja. Fő kutatási területei közé tartozik a tudás szerveződése, a tanulók tudásának mérése és a technológiaalapú tesztelés. 2005 és 2014 között a PISA Igazgatótanácsának tagja, 2009 és 2014 között alelnöke volt.

Az előadáson készült videófelvétel itt tekinthető meg. (A videó feletti csúszkával állítható az élőkép és a dia méretének aránya.)