Szórakoztató matematika; magyar eszközök a NASA űrhajóján: a Szigma – a holnap világa 2018. szeptember 25-i adása

Miről szól a matematika, és hogyan lehet megszerettetni a fiatalokkal? Milyen közös munka folyik magyar tudósok és a NASA között? Többek között ezekre a kérdésekre is választ kaphatnak az adás hallgatói.

2018. szeptember 26.

A Gondolkodás Öröme Alapítvány által szervezett újszerű oktatási kísérlet két részből áll. Az őszi félévben iskolákba látogatnak, ahol minél több érdeklődő kilencedikes diákot bevonva, a szokásostól eltérő megközelítésben mutatják be a matematika világát. Az országos körúton olyan diákokat szeretnének felkutatni, akik tehetségesek matematikából, de eddigi tanulmányaik során még nem volt módjuk tehetségük kibontakoztatására. A foglalkozások nem csak a tehetségesebbeknek nyújthatnak nagy élményt, hiszen a diákok itt a tanórák szigorú keretein kívül találkozhatnak valóban érdekes és gondolkodásra csábító feladatokkal. A Repülő Iskola programról, a matematikatanítás módszereiről és lehetőségeiről Juhász Péter matematikatanár, az MTA Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet tudományos munkatársa, a program vezetője mesélt a tudományos magazin e heti adásában.

A NASA új Orion űrhajójának első, egyelőre emberek nélkül végzett Hold körüli próbarepülésén az MTA Energiatudományi Kutatóközpont dózismérői segítenek felmérni, milyen sugárzás éri majd az űrhajósokat. A sugárzásmérési kísérletek több ország (Egyesült Államok, Németország, Ausztria, Lengyelország, Magyarország, Csehország, Belgium, Japán) részvételével zajlanak majd. Az MTA EK által összeállított passzív, vagyis energiaellátást nem igénylő detektorcsomagokban kétféle anyagot használnak. Az ún. szilárdtest-nyomdetektorok képesek a nagyobb energialeadású részecskék regisztrálására, míg az ún. termolumineszcens detektorok a kisebb energialeadású részecskéket és az egyéb sugárzásokat detektálják. Ezeket a detektorokat a küldetés végén, a földi laboratóriumba való visszaérkezés után lehet majd kiértékelni, az általuk mért dózisértékeket is csak ekkor lehet meghatározni. Az együttműködés részleteiről beszélt Hirn Attila, az MTA EK Űrdozimetriai Kutatócsoport vezetője.

A Szigma 2018. szeptember 25-i adása itt hallgatható meg.

A korábbi adásokról itt tudhat meg többet.