„Azok a dolgok érdekelnek igazán, amelyek nem illeszkednek” – interjú Adam Riess Nobel-díjas asztrofizikussal „Azok a dolgok érdekelnek igazán, amelyek nem illeszkednek” – interjú Adam Riess Nobel-díjas asztrofizikussal

„Azok a dolgok érdekelnek igazán, amelyek nem illeszkednek” – interjú Adam Riess Nobel-díjas asztrofizikussal

A szupernóvák szerencsés fizikája, az 1990-es évek gyors technológiai fejlődése és egy zseniális fiatal asztrofizikus – a siker receptjének összetevői, legalábbis a 2011-es fizikai Nobel-díj esetében mindenképpen. Az mta.hu-nak most alkalma nyílt megkérdezni az egyik kitüntetettet, Adam Riesst az azóta történtekről. Arról is faggattuk, hogy mi az a feszültség, ami mostanában a sötét energia körül kialakulni látszik.

Európai Klímakonferencia Varsóban Európai Klímakonferencia Varsóban

Európai Klímakonferencia Varsóban

2023. május 15–16-án rendezték meg a lengyel fővárosban az Európai Klímakonferenciát (European Climate Conference) a Leopoldina Német Természettudományos Akadémia és a Lengyel Tudományos Akadémia (PAN) közös szervezésében. A rendezvényen 45 országból 90 tudós vett részt.

Párbeszéd és barátság - Művészeti estek a Magyar Tudományos Akadémián VII. Párbeszéd és barátság - Művészeti estek a Magyar Tudományos Akadémián VII.

Párbeszéd és barátság - Művészeti estek a Magyar Tudományos Akadémián VII.

Párbeszéd és barátság, megzavarás és megnyugvás a művészetben és a tudományban. Ez volt a témája a Művészeti estek a Magyar Tudományos Akadémián című programsorozat hetedik rendezvényének, amelyet május 22-én tartottak az MTA Székházában. A tudomány, a képzőművészet, a zeneművészet és a borkultúra találkozásáról szóló eseményen koncertet adott a Liszt Ferenc Kamarazenekar Várdai Istvánnal és Pusker Júliával, megnyitották Maurer Dóra és asztaltársasága L’ Entrée című kiállítását, Liptai Zsolt főborász pedig a Pannonhalmi Apátság Pincészetének borait mutatta be.

Az Akadémián mutatták be az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testületének új neonikotinoid-jelentését Az Akadémián mutatták be az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testületének új neonikotinoid-jelentését

Az Akadémián mutatták be az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testületének új neonikotinoid-jelentését

Az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete (EASAC) 2015 után idén a második jelentését adta ki a neonikotinoid nevű mezőgazdasági kártevőirtó szerekről. Az új jelentést 2023. március 29-én mutatták be az Akadémián. Használhatóak-e ezek a vegyületek a fenntartható mezőgazdaságban? Van-e szerepük a beporzók pusztulásában? Mi lehet e vegyületcsoport jövője Európában? Cikkünkben elérhető a téma rövid összefoglalója és az esemény videofelvétele.

Improvizáció a művészetben és a tudományban – Művészeti estek a Magyar Tudományos Akadémián VI. Improvizáció a művészetben és a tudományban – Művészeti estek a Magyar Tudományos Akadémián VI.

Improvizáció a művészetben és a tudományban – Művészeti estek a Magyar Tudományos Akadémián VI.

Az improvizáció volt a fő témája a Művészeti estek a Magyar Tudományos Akadémián című programsorozat hatodik rendezvényének, amelyet március 27-én tartottak az MTA Székházban. A tudomány, a képzőművészet, a zeneművészet és a borkultúra találkozásáról szóló eseményen a Bényei Tamás vezette Kossuth-díjas Hot Jazz Band és a Liszt-díjas ifj. Sárközi Lajos cigányzenekarának koncertje után a Szkok Iván Munkácsy-díjas szobrász- és festőművész alkotásaiból nyílt kiállítást nézhették meg a vendégek. A művészeti élmények méltó kísérői a Heimann Pincészet borai voltak.

Az emberi nyelv megjelenése volt talán a legfontosabb evolúciós átmenet – interjú Szathmáry Eörssel Az emberi nyelv megjelenése volt talán a legfontosabb evolúciós átmenet – interjú Szathmáry Eörssel

Az emberi nyelv megjelenése volt talán a legfontosabb evolúciós átmenet – interjú Szathmáry Eörssel

Hogyan pontosítható az evolúciós átmenetek vizsgálata nyomán az emberré válás folyamata? Erről beszélt az mta.hu-nak Szathmáry Eörs evolúcióbiológus. Az akadémikus volt az egyik szerkesztője a brit Királyi Társaság (Royal Society) kiadásában a Philosophical Transactions of the Royal Society B tudományos folyóirat tematikus különszámaként megjelenő kiadványnak.

  • 917 találat
  • További