Poloskacsapda; új űrszonda a Merkúr vizsgálatáért: a Szigma – a holnap világa 2018. október 26-i adása

Mi az oka a poloskainváziónak és milyen ellenszeren dolgoznak a kutatók? Az adás második felében a múlt héten kilőtt Merkúr-szonda útjáról és céljairól hallhattak a hallgatók.

2018. október 26.

Tömegével húzódnak be a házakba, lakásokba a vándorpoloskák és a márványospoloskák. Ajánlatos minél előbb elpusztítani a bejutó egyedeket, mert az áttelelő példányokból lesznek a következő évi populációk. Rossz hír, hogy természetes ellenségeiket egyelőre nem ismerjük, jó hír viszont, hogy az MTA növényvédelmi kutatói már dolgoznak egy hatékony poloskacsapda kifejlesztésén. Kontschán Jenő, az MTA Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetének igazgatója számolt be a kutatásról.

Október 20-án, hajnalban startolt a BepiColombo űrszonda, hogy elkezdje útját a Napunkhoz legközelebb keringő bolygóhoz, a Merkúrhoz. Az utazás hét évig fog tartani. Az Európai Űrügynökség (ESA) a Japán Űrögynökséggel (a JAXA-val) együttműködésben indította útjára az űreszközt, amelyet a Francia Guyana-i ESA-támaszpontról indítottak Kourou-ból, az ESA legnagyobb űrrepülőteréről. A vizsgálat jelentőségéről és célkitűzéseiről beszélt Szalai Sándor, az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont munkatársa.

A Szigma 2018. október 23-i adása itt hallgatható meg.

A korábbi adásokról itt tudhat meg többet.