Orvosi-élettani Nobel-díj a cirkadián ritmust szabályzó molekuláris mechanizmusok feltárásáért

Jeffrey C. Hall, Michael Rosbach és Michael W. Young kapta az idei orvosi-élettani Nobel-díjat – jelentették be hétfőn a stockholmi Karolinska Intézetben. A kutatók az élőlények „belső napi biológiai órájának” működéséért felelős molekuláris mechanizmus alapjait tárták fel.

2017. október 2.

A legtöbb földi élőlény szervezetének működése jól meghatározott, belső napi ritmust követ, ami segít abban, hogy a szervezet fel tudjon készülni a Föld forgása miatt rendszeresen bekövetkező környezeti változásokra. (E belső ritmus és a külvilág valóságának kellemetlen konfliktusa a távoli időzónák közti repülőutak után fellépő „jet lag”.)

Jeffrey C. Hall, Michael Rosbach és Michael W. Young ecetmuslicákon végzett vizsgálataik során elsőként bukkantak rá egy génre, mely a napi biológiai ritmus szabályozásáért felel. A gén egy olyan fehérjét kódol, mely éjszaka felhalmozódik a sejtekben, nappal pedig fokozatosan lebomlik. Ezt a felfedezést továbbiak követték, így feltárult a sejtekben működő önálló, belső biológiai óra molekuláris mechanizmusa. A vizsgálatokból kiderült, hogy hasonló elveken alapuló „molekuláris óramű” működik más többsejtű élőlényekben, így bennünk, emberekben is.

Forrás: nobelprize.org/Niklas Elmehed

Cikkünket hamarosan bővítjük.

A Nobel-díj-bizottság teljes sajtóközleménye itt olvasható.


Holnap a fizikai, szerdán a kémiai, pénteken a béke-, október 9-én, hétfőn pedig a közgazdasági Nobel-díjat elnyerő tudósok nevét jelentik be.

Az irodalmi Nobel-díj bejelentésének időpontját még nem hozták nyilvánosságra.

A tudományos elismerést elnyerők idén már egy megemelt, 9 millió svéd koronás (294 millió forintos) pénzjutalmat kapnak. A Nobel-díj összegét még 2011-ben csökkentették 10-ről 8 millió koronára, hogy ily módon erősítsék meg pénzügyileg a Nobel Alapítványt.

A címlapkép forrása: nobelprize.org/Niklas Elmehed.