Molekuláris medicina és kiber-fizikai rendszerek – elstartolt a két nyertes magyar kiválósági program

Szív- és érrendszeri, valamint a daganatos és gyulladásos betegségek molekuláris diagnosztikájával, és az ipari gyártásban nélkülözhetetlen gyártó és logisztikai rendszerek fejlesztésével foglalkozik majd a „Teaming” kutatási kiválósági program két nyertes magyar projektje.

2017. április 12.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által koordinált két konzorcium összesen 8 milliárd forintnyi forrást nyert el, de kiegészítő hazai forrással és a résztvevő intézmények hozzájárulásával együtt több, mint 22 milliárd forintból gazdálkodhatnak. A 2017. április 11-i ünnepélyes budapesti projektindító rendezvényen jelen volt Robert-Jan Smits, az Európai Bizottság kutatási-fejlesztési és innovációs ügyekért felelős főigazgatója.

A nyertes projektek

EPIC – Centre of Excellence in Production Informatics and Control

Résztvevők: MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet, Budapesti Műszaki Egyetem, Fraunhofer Intézet

A projekt célja egy olyan kiválósági központ létrehozása, amely a kiber-fizikai gyártó és logisztikai rendszerek területén érhet el számottevő eredményeket. A résztvevők fontos közös célja az innovációs folyamat felgyorsítása, új ipari megoldások létrehozása, egy fenntartható, versenyképes gyártási ökoszisztéma kialakítása, valamint egy fiatal, kezdeményező, a nemzetközi jó gyakorlatok alkalmazásában jártas kutató-generáció „kinevelése”. A körülbelül 6,5 milliárd forint összköltségvetésű projekt keretében az MTA SZTAKI kezdeményezésére létrejött az Ipar 4.0 Nemzeti Technológiai Platform, amely az Industrie 4.0 hazai adaptálását tűzi ki céljául.

HCEMM-MOLMEDEX – Creating the Hungarian Centre of Excellence for Molecular Medicine

Résztvevők: MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont, Szegedi Tudományegyetem, Debreceni Egyetem, Semmelweis Egyetem, European Molecular Biology Laboratory

A projekt célja egy Molekuláris Medicina Kiválósági Központ létrehozása, melyben nagy hangsúlyt kap a transzlációs medicina, vagyis a laboratóriumi eredmények minél gyorsabb alkalmazása a betegek mindennapi gyógyítására. Különösen nagy hangsúlyt kapnak az idősebb generációkat érintő szív- és érrendszeri, daganatos, valamint gyulladásos betegségek gyógyításában alkalmazható, áttörésnek számító kutatási irányok. A konzorcium tagjai emellett kiemelten fontosnak tartják, hogy a konzorcium magasan kvalifikált kutatókat képző és foglalkoztató, a molekuláris medicina legmodernebb irányzataival foglalkozó regionális tudományos központtá is váljon. Az új kiválósági központ három helyszínen, Debrecenben, Szegeden és Budapesten valósul meg, székhelye pedig a szegedi Elipolis technológiai és ipari parkban kap helyet. A projekt költségvetése összességében nagyjából 15,6 milliárd forint.

A nyertes programokról és a „Teaming” pályázatról bővebb információk az NKFIH olalán olvashatók.

Robert-Jan Smits délután felkereste az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetét is, ahol az épület bejárása mellett több prezentációt is meghallgatott az intézetben folyó kutatómunkáról. A látogatásról készült galériánk az alábbi képre kattintva érhető el.

Robert-Jan Smith az MTA KOKI-ban Fotó: mta.hu/Szigeti Tamás