Magyar Orvosi Kamara: Aki kilép az utcára, hordjon szájmaszkot!

Dr. Nagy Marcell igazságügyi foglalkozás-orvostan szakértő, a Magyar Orvosi Kamara titkárának április 8-ai írása arról, miért mikor és hogyan használjunk szájmaszkot, és miért okoz zavart a WHO jelenlegi álláspontja.

2020. április 9.

A Magyar Orvosi Kamara titkárának felhívásában többek között azt olvashatjuk, hogy a maszk hatékonyan gátolja a nyálcseppek és az abban található vírusok kijutását a levegőbe. „Tudományosan igazolt, hogy tünetmentes emberek is fertőzőképesek, tudományosan igazolt, hogy a nyálcseppek akár 8 méterre is eljuthatnak, az pedig hivatalosan elismert, hogy sokkal több fertőzött van a környezetünkben, mint ahányról hivatalosan tudunk. Egyes modellek szerint csak 10-szer, mások szerint 20-30-szor több. Nem kell hozzá tudományos kísérlet és publikáció, hogy belássuk, hogy a legkisebb védelem is több, mint a semmi, ahogyan azt sem kell bizonyítani, hogy ha két ember nem találkozik egymással, és útjuk sem keresztezte egymást, akkor kizárt, hogy az egyik megfertőzze a másikat.”

A fentieket erősíti a Kínai Tudományos Akadémia és számos további (köztük az MTA) által alapított nemzetközi tudományos szervezet (ANSO) legfrissebb hírlevele, amely közérthetően foglalja össze a legfrissebb információkat a koronavírusról. A jelentés többek között kitér arra, hogy a személyes higiénia, a maszk viselése, a megfelelő mennyiségű pihenés és a jól szellőztetett helyiségek is hatékonyan segíthetik a megelőzést.

A megelőzés legfontosabb módja azonban a szociális távolságtartás. Amint a MOK titkára is hangsúlyozza: „A fogalmak tisztázása végett: sem a szövetmaszk, sem a sebészi szájmaszk nem klasszikus értelemben vett védőeszköz. Szeretném tehát hangsúlyozni, hogy a maszk viselése nem helyettesít semmilyen egyéb járványvédelmi intézkedést, szabályt. A járvány terjedését úgy tudjuk teljes mértékben gátolni, hogy átmenetileg nem találkozunk egymással.”