Magyar kutatók váratlan felfedezése segítheti az akut vesekárosodás kivédését

A szigma-1 receptort mindeddig mint a központi idegrendszerben jelen levő dajkafehérjét tartották számon, mely elsődlegesen a tanulásban, memóriában játszik szerepet. A Fekete Andrea által vezetett MTA-SE Lendület Diabétesz Kutatócsoport most publikált eredményei szerint azonban ugyanez a receptor a vesében segíthet az akut szöveti károsodások kivédésében.

2017. január 9.

A felnőttkori végállapotú veseelégtelenség világszerte több százmillió embert érint – az emelkedő tendencia hátterében a civilizációs betegségek, mint a cukorbetegség és a magas vérnyomás növekvő előfordulása áll. A betegek számára a vesepótló kezelés (dialízis vagy vesetranszplantáció) elkerülhetetlen. A transzplantáció egészségügyi és gazdasági szempontból is egyértelműen előnyösebb, azonban az átültetendő szerv szállításával, illetve a műtéttel járó akut oxigénhiány nagyban befolyásolja a transzplantáció sikerét és az átültetett szerv hosszú távú működését.

Multifoton mikroszkópos kép élő állat vesestruktúrájáról. Piros fluoreszcens anyag jelöli az érpályákat, kék színűek a vesetubulusok sejtmagjai, zöld színűek a tubulussejtekben található különböző autofluoreszcens molekulák. A szigma-1 receptor serkentésével kivédhető a vesesejtek oxigénhiány okozta elhalása és a veseerek összehúzódása Forrás: MTA-SE Lendület Diabétesz Kutatócsoport

Fekete Andrea kutatócsoportja a vesében mindeddig ismeretlen, új jelátviteli utat azonosított, melynek aktivációja csökkenti az akut oxigénhiányos vesekárosodás kialakulását. A kutatók in vitro és in vivo modellekben a vesében elsőként írták le a szigma-1 receptor pontos lokalizációját. A szigma-1 receptort mindeddig, mint a központi idegrendszerben jelenlevő dajkafehérjét tartották számon, mely elsődlegesen a tanulásban, memóriában játszik szerepet.

A szigma-1 receptor nagy mennyiségben van jelen a vesetubulusokban. Az immunhisztokémiai metszeten barnán festődik a szigma-1 receptor, a tubulusok kefeszegélye rózsaszín festődést mutat Forrás: MTA-SE Lendület Diabétesz Kutatócsoport

A munkacsoport kimutatta, hogy a szigma-1 receptor aktivációja olyan jelátviteli utakat indít be, melyek javítják a vese vérellátását, ezáltal csökken a vese szövettani károsodása, és javul a vesefunkció. A munkában közreműködő másik lendületes kutató Dénes Ádám (Lendület Neurológiai Kutatócsoport) mérései arra utalnak, hogy a szigma-1 receptor aktivációja az oxigénhiány miatt létrejövő Dénes Ádám kutatásairól az mta.hu is beszáémolt, a cikk itt olvasható.gyulladásos folyamatok mérséklésével is hozzájárul a veseműködés javításához.

A felfedezés jelentőségét növeli és potenciális gazdasági hasznosulást jelenthet, hogy a szigma-1 receptor gyógyszeres serkentése új kezelési lehetőséget kínál a nagy halálozással járó akut vesekárosodás, illetve a transzplantáció terápiájában.

Konfokális mikroszkópos felvétel vese tubulussejtekről. Zöld színnel jelölt a szigma-1 receptor, kék színnel jelöltek a sejtmagok Forrás: MTA-SE Lendület Diabétesz Kutatócsoport

A cikk a legrangosabb nefrológiai lapban, a Journal of the American Society of Nephrologyban jelent meg. A Hosszu Ádám elsőszerzőségével jegyzett publikáció értékét jelzi, hogy az elmúlt tizenöt évben mindössze egy kizárólag magyar szerzők munkáját bemutató közlemény jelent meg e magasra értékelt folyóiratban.

További információ

Fekete Andrea, Semmelweis Egyetem I. sz. Gyermekgyógyászati Klinika

fekete.andrea@med.semmelweis-univ.hu