Lesz-e kenyér unokáink asztalán? – Bartholy Judit és Veisz Ottó tudományünnepi előadása videón

Milyen időjárási változásokra számíthatunk az elkövetkező évtizedekben a világban és különösen itt, a Kárpát-medencében a 21. század végéig? Hogyan alkalmazkodhat mezőgazdaságunk at új kihívásokhoz? Bartholy Judit meteorológus és Veisz Ottó agrárkutató előadásaikban ezekre a kérdésekre keresték a választ.

2017. január 13.

A Nézze meg az előadásokon készült képeinket!légköri szén-dioxid-koncentráció napjainkig 40%-kal emelkedett az ipari forradalom előtti időszakhoz képest, és – amint azt az antarktiszi jégfuratminták is bizonyítják – ilyen magas érték az elmúlt 800 ezer évben nem fordult elő. Az utolsó három évtizedben a felszínközeli léghőmérséklet folyamatosan növekedett, és sorra dőlnek meg az évszázados melegrekordok. Mire számíthatunk az elkövetkező évtizedekben a világban és különösen itt, a Kárpát-medencében a 21. század végéig? Bartholy Judit előadásában a közelmúlt klímaváltozási adatainak bemutatása után a várható jövőbeni tendenciákról beszélt, kitérve arra is, hogy mit várhatunk a párizsi klímacsúcson elfogadott, és nemrég életbe lépett új klímaegyezménytől.

Veisz Ottó (balra) és Bartholy Judit az MTA Székház Nagytermében Forrás: mta.hu/Mudra László

Az est második előadója, Veisz Ottó a klímaváltozás által igencsak érintett mezőgazdaság esélyeiről és lehetőségeiről beszélt. A növénytermesztés szempontjából lényeges változások és Magyarország természeti adottságainak áttekintése után a megoldás útjai is szóba kerültek. A martonvásári fitotron segítségével szimulálhatók a különféle klímamodellek előrejelzéseinek megfelelő körülmények, így vizsgálható, milyen hatással van a növényekre például a megnövekedett szén-dioxid-szint, a felmelegedés és a csapadékeloszlás változása.

Névjegy

Bartholy Judit az Eötvös Loránd Tudományegyetem Meteorológiai Tanszékének egyetemi tanára, két évtizede tanszékvezető, az MTA doktora. Kutatási területe elsősorban a globális és regionális éghajlatváltozások elemzéséhez, a szélsőséges éghajlati események vizsgálatához és a városklimatológiához kapcsolódnak.

Veisz Ottó az MTA Agrártudományi Kutatóközpont kutatója, az MTA doktora, aki több mint három és fél évtizedes munkássága során vizsgálta a gabonafélék, az abiotikus stressztényezők és a környezet kölcsönhatásait, illetve azok genetikai és élettani hátterét. Nevéhez fűződik az 1990-es évek elején – a világon elsők között – elindított kutatási program, amely a globális klímaváltozás várható mezőgazdasági hatását vizsgálja a martonvásári Fitotronban.

Bartholy Judit előadásának videófelvétele itt nézhető meg. (A videó feletti csúszkával állítható az élőkép és a dia méretének aránya.)

Veisz Ottó előadása itt nézhető meg.