Richard H. Thaler kapta a közgazdasági Nobel-emlékdíjat

Richard H. Thalernek, a Chicagói Egyetem kutatójának ítélte oda 2017-ben a közgazdasági Nobel-emlékdíjat a Svéd Királyi Tudományos Akadémia. Az indoklás szerint Thaler a viselkedési közgazdaságtan területén elért úttörő eredményeiért kapja a legismertebb gazdaságtudományi díjat, amelyet a svéd jegybank alapított 1968-ban.

2017. október 9.

Richard H. Thaler lélektanilag hiteles, realisztikus tényezők mentén vizsgálta azt, miképpen hozunk gazdasági döntéseket. A korlátozott racionalitás, az előítéletek, preferenciák, valamint az önkontroll hiányának következményeit vizsgálva mutatta be, hogy e jellemvonások szisztematikusan befolyásolják úgy az egyéni döntéseinket, mint a piaci működések eredményeit – áll a Svéd Királyi Tudományos Akadémia indoklásában. Thaler tehát a döntéshozatal mögött rejlő pszichológiai magyarázatokat kutatja, fontos kutatási területe a viselkedési pénzügyek.

A teljes sajtóanyag angol nyelven itt olvasható.

A New Jersey-i származású közgazdász a Chicagói Egyetem professzora. Thaler a Case Western Reserve Universityn végzett 1967-ben. Mesterképzésre a University of Rochesterre iratkozott be, ahol annak elvégzése (1970) után 1974-ben doktori fokozatot szerzett, majd ugyane intézményénben kezdte oktatói pályafutását. Később a Cornell University tanára lett, 1995-től oktat Chicagóban. Az American Academy of Arts and Sciences, valamint az American Economic Association tagja, utóbbi elnöki pozícióját 2015-ben töltötte be. Hat megjelent könyve közül a legsikeresebb a 2008-ban Cass R. Sunsteinnel közösen írt Nudge. Jobb döntések egészségről, pénzről és boldogságról című kötet, amelyben a viselkedési közgazdaságtan megállapításait használja fel a hétköznapok problémáinak magyarázatára. Könyvei mellett 1987 és 1990 között a Journal of Economic Perspectivesben „Anomalies” címen cikksorozatot is publikált.

Richard H. Thaler szeptemberben az MTA Székházában tartott Az előadás kapcsán a 24.hu interjút készített a tudóssal, címe: „Ha rossz döntést hozol, nem történik semmi, mert senki nem fog kijavítani”előadást. A tudós a Neumann János-díj átvételére érkezett Budapestre. A díjat a Rajk László Szakkollégium adományozza azon közgazdász kutatóknak, akik kiemelkedően hozzájárultak az egzakt társadalomtudományok fejlődéséhez. Thaler angol nyelvű előadásában bemutatta legfrissebb eredményeit, valamint a viselkedési közgazdaságtan múltbeli, jelenlegi és jövőbeli megítéléséről és jelentőségéről beszélt:

Szokatlan, hogy egy szobatudósnak képzelt kutató vígjátékban szerepeljen. Thaler saját magát alakítva tűnik fel Adam McKay A nagy dobás (The Big Short) című, a 2007–2008-as pénzügyi világválság okait elemző ironikus komédiájában, mégpedig Selena Gomez popsztár oldalán. A jelenetben a „szerencsés kéz” téveszmére kapunk magyarázatot: arra, miért hisszük azt, hogy ha valakinek egy kártyajátékban éppen jó lapjárása van, nyerésre áll, akkor ez a sorozat folytatódni fog a jövőben is; továbbá arra, hogy e jelenségnek mi köze van a adósságfedezetű kötelezettségekhez (collateralised debt obligations, CDO), amely pénzügyi termékeken keresztül az amerikai jelzáloghitelek sorozatos bedőlése az egész világgazdaságot megrengette.