Irányított evolúciót alkalmaztak új fehérjék kifejlesztésére az idei kémiai Nobel-díjasok

Frances H. Arnold, valamint megosztva George P. Smith és Sir Gregory P. Winter kapták a 2018-as kémiai Nobel-díjat. Kutatásaik eredményeit ma már számos területen alkalmazzák a környezetbarát ipari eljárásoktól az áttétes daganatok kezeléséig.

2018. október 3.
Frances H. Arnold, George P. Smith és Sir Gregory P. Winter

Az amerikai Frances H. Arnold 1993-ban először hozott létre irányított evolúcióval új enzimeket. Azóta továbbfejlesztett módszerének eredményeit – a hatékony kémiai katalizátorként működő fehérjéket számos területen alkalmazzák a környezetbarát gyógyszergyártási technológiáktól a „zöldebb” üzemanyag-előállításig.

A szintén amerikai George P. Smith 1985-ben fejlesztette ki a fág-bemutatásnak nevezett módszert, melyben bakteriofágokat használt új fehérjék evolúciós kifejlesztésére. A brit Gregory Winter ezt a módszert antitestek irányított evolúciós előállítására használta, hogy új gyógyszerhatóanyagokhoz jusson. Az első ilyen hatóanyagot, mely az adalimumab nevet kapta, 2002-ben jegyezték be, és ma is használják rheumatoid arthritis, pikkelysömör és gyulladásos bélbetegségek kezelésére. Az eljárással azóta számos antitestet fejlesztettek ki egyebek mellett autoimmun betegségek és áttétes daganatok kezelésére.