Images of Hell, Images of Heaven: Can Pictures Alleviate Human Suffering? – Már olvasható az MTA Kommunikáció- és Médiatudományi Osztályközi Állandó Bizottsága angol nyelvű workshopja alapján készített kiadvány

Hogyan foglalkozik a teológia a pokol gondolatával, hogyan ábrázolja a művészet, hogyan reagál rá az agyunk, és hogyan jelenítette meg korábban, illetve napjainkban a média? Ezekre a kérdésekre keresték a választ annak nemzetközi tudományos tanácskozásnak a résztvevői, amelyet az MTA 196. közgyűléséhez kapcsolódva hat ország kutatóinak részvételével rendeztek.

2023. június 26.

„Vulkánkitörések, háborúk, éghajlatváltozás, erdőtüzek, árvizek, járványok, tömegkatasztrófák, gyilkosságok, az úgynevezett igazságszolgáltatás brutalitása rég letűnt korokban és napjainkban. A pokol képei, amelyek a mi földi poklunkat tükrözik” – fogalmazta meg a tanácskozás kiindulópontját a workshop alapján készült online kiadvány előszavában az MTA Kommunikáció- és Médiatudományi Osztályközi Állandó Bizottságának elnöke, Nyíri Kristóf filozófus, akadémikus és Aczél Petra kommunikációkutató, egyetemi tanár, a bizottság alelnöke.

Mint írták, az előadók transzdiszciplináris nézőpontot nyújtottak egy transzcendens témáról. A 13 előadás alapján készült online kiadványban olvashatunk egyebek mellett arról, hogyan jeleníti meg agyunk a pokol képeit, hogyan lehet egy katasztrófa gyönyörű, illetve miként jelenik meg az irónia a mesterséges intelligencia által készített képeken.

Az Images of Hell, Images of Heaven: Can Pictures Alleviate Human Suffering? című kiadvány ide és ide kattintva olvasható.