Honlap az áltudományok ellen; a bélflóra és emlődaganat kapcsolata: a Szigma – a holnap világa 2018. május 8-i adása

Új honlap indul az MTA támogatásával. A tudomany.hu céljairól Fábián István, az MTA doktora, a honlap felelős szerkesztője számolt be a tudományos magazinban. Az adás második feléből egyebek mellett az is kiderült, hogyan mutatható ki a bélflóra megváltozásából az emlődaganat.

2018. május 9.

A Magyar Tudományos Akadémia támogatásával indult tudomany.hu honlap elsődleges célja az áltudományok elleni küzdelem. Egy-egy téma kapcsán a szakterület elismert szakértői fogják ismertetni tudományos álláspontjukat számos forrásmunka és hivatkozás megadásával. Kizárólag a tudomány jelenlegi állása szerint. Az eddigi munkáról, irányvonalakról és tervekről beszélt Fábián István, az MTA doktora, a tudomany.hu felelős szerkesztője.

Az MTA-DE Lendület Sejtmetabolizmus Kutatócsoport kutatói olyan változásokat figyeltek meg emlődaganatos betegek bélflórájában (az ún. bélmikrobiomban), amelyek egy székletből kiinduló, otthon elvégezhető daganatdiagnosztikai eljárás alapját adhatják. Eredményük rámutat arra is, hogy bélflóránk egészségének megőrzése szervezetünk más részeire is jótékony hatással lehet. Az eredményekről Bay Péter, az MTA-DE Lendület Sejtmetabolizmus kutatócsoport vezetője számolt be.

A Szigma 2018. május 08-i adása itt hallgatható meg.

A korábbi adásokról itt tudhat meg többet.