Párbeszéd és barátság - Művészeti estek a Magyar Tudományos Akadémián VII. Párbeszéd és barátság - Művészeti estek a Magyar Tudományos Akadémián VII.

Párbeszéd és barátság - Művészeti estek a Magyar Tudományos Akadémián VII.

Párbeszéd és barátság, megzavarás és megnyugvás a művészetben és a tudományban. Ez volt a témája a Művészeti estek a Magyar Tudományos Akadémián című programsorozat hetedik rendezvényének, amelyet május 22-én tartottak az MTA Székházában. A tudomány, a képzőművészet, a zeneművészet és a borkultúra találkozásáról szóló eseményen koncertet adott a Liszt Ferenc Kamarazenekar Várdai Istvánnal és Pusker Júliával, megnyitották Maurer Dóra és asztaltársasága L’ Entrée című kiállítását, Liptai Zsolt főborász pedig a Pannonhalmi Apátság Pincészetének borait mutatta be.

Az Akadémián mutatták be az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testületének új neonikotinoid-jelentését Az Akadémián mutatták be az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testületének új neonikotinoid-jelentését

Az Akadémián mutatták be az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testületének új neonikotinoid-jelentését

Az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete (EASAC) 2015 után idén a második jelentését adta ki a neonikotinoid nevű mezőgazdasági kártevőirtó szerekről. Az új jelentést 2023. március 29-én mutatták be az Akadémián. Használhatóak-e ezek a vegyületek a fenntartható mezőgazdaságban? Van-e szerepük a beporzók pusztulásában? Mi lehet e vegyületcsoport jövője Európában? Cikkünkben elérhető a téma rövid összefoglalója és az esemény videofelvétele.

Improvizáció a művészetben és a tudományban – Művészeti estek a Magyar Tudományos Akadémián VI. Improvizáció a művészetben és a tudományban – Művészeti estek a Magyar Tudományos Akadémián VI.

Improvizáció a művészetben és a tudományban – Művészeti estek a Magyar Tudományos Akadémián VI.

Az improvizáció volt a fő témája a Művészeti estek a Magyar Tudományos Akadémián című programsorozat hatodik rendezvényének, amelyet március 27-én tartottak az MTA Székházban. A tudomány, a képzőművészet, a zeneművészet és a borkultúra találkozásáról szóló eseményen a Bényei Tamás vezette Kossuth-díjas Hot Jazz Band és a Liszt-díjas ifj. Sárközi Lajos cigányzenekarának koncertje után a Szkok Iván Munkácsy-díjas szobrász- és festőművész alkotásaiból nyílt kiállítást nézhették meg a vendégek. A művészeti élmények méltó kísérői a Heimann Pincészet borai voltak.

Az emberi nyelv megjelenése volt talán a legfontosabb evolúciós átmenet – interjú Szathmáry Eörssel Az emberi nyelv megjelenése volt talán a legfontosabb evolúciós átmenet – interjú Szathmáry Eörssel

Az emberi nyelv megjelenése volt talán a legfontosabb evolúciós átmenet – interjú Szathmáry Eörssel

Hogyan pontosítható az evolúciós átmenetek vizsgálata nyomán az emberré válás folyamata? Erről beszélt az mta.hu-nak Szathmáry Eörs evolúcióbiológus. Az akadémikus volt az egyik szerkesztője a brit Királyi Társaság (Royal Society) kiadásában a Philosophical Transactions of the Royal Society B tudományos folyóirat tematikus különszámaként megjelenő kiadványnak.

Jövő és együttműködés – a Középiskolai MTA Alumni Program tanulmányi versenye a kezdetektől a döntőig Jövő és együttműködés – a Középiskolai MTA Alumni Program tanulmányi versenye a kezdetektől a döntőig

Jövő és együttműködés – a Középiskolai MTA Alumni Program tanulmányi versenye a kezdetektől a döntőig

A klímaváltozás és a fenntarthatóság állt a fókuszában annak a Magyar Tudományos Akadémia által szervezett Kárpát-medencei középiskolai tanulmányi versenynek, amelynek döntőjét 2023. március 4-én tartották az MTA Székházban. A Középiskolai MTA Alumni Program keretében szervezett, 2022 októberében meghirdetett versenyre 229 iskolából 686 középiskolás csapat jelentkezett, munkájukat 288 középiskolai felkészítő tanár segítette. Cikkünk e nagyszabású, izgalmas, a fiatalokat megszólító és az MTA szándékai szerint hagyományteremtő akadémiai kezdeményezés hátterét foglalja össze.

  • 915 találat
  • További