Kiderült: a kemény tojás 200 millió éves evolúciós találmány Kiderült: a kemény tojás 200 millió éves evolúciós találmány

Kiderült: a kemény tojás 200 millió éves evolúciós találmány

Egy most publikált tanulmány szerint a dinoszauruszok fosszíliákban ránk maradt tojásainak leheletvékony, mégis kemény héjuk volt. A korábban általános, lágy héjat felváltó evolúciós újítás nagyjából 200 millió éve robbanásszerűen terjedt el a gerincesek több fejlődési ágában is.

Mitől jó egy iskola? Mitől jó egy iskola?

Mitől jó egy iskola?

A hátrányos helyzetű diákok oktatása terén sikeres iskolákban a tanárok szakadatlan keresik a diákjaik számára legmegfelelőbb pedagógiai megoldásokat, az oktatási intézmény mögött pedig egy támogató, helyi értelmiségi réteg áll. Ez az egyik legfontosabb megállapítása annak a kutatásnak, amelynek keretében az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpontjának munkatársai roma –nem roma vegyes lakosságú településeken található általános iskolák és helyi közösségek kapcsolatát és egymásrautaltságát vizsgálják.

Okos polimerek segíthetik az idegrendszerhez kapcsolódó implantátumok működését Okos polimerek segíthetik az idegrendszerhez kapcsolódó implantátumok működését

Okos polimerek segíthetik az idegrendszerhez kapcsolódó implantátumok működését

Magyar és amerikai kutatók új típusú mikroimplantátumokat fejlesztettek ki, melyek segíthetnek az idegrendszerhez kapcsolódó protézisek kialakításában. Az eszközök mechanikai tulajdonságai a testhőmérséklet környezetében hangolhatók, mérsékelve a beágyazódás során fellépő rezgések okozta immunválaszt. A mikromegmunkálás és az élő szervezetben végzett mérések az MTA két kutatóközpontjában zajlottak.

Akadémiai kutatás a gyermektelenség okairól Akadémiai kutatás a gyermektelenség okairól

Akadémiai kutatás a gyermektelenség okairól

Magyarországon még mindig viszonylag kevesen vannak azok, akik tudatosan nem szeretnének gyermeket vállalni. Miért nő mégis a gyermektelenek aránya? Ezt kutatja Szalma Ivett, az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpontjának munkatársa.

Mégsem őshonos a hévízi tündérrózsa Erdélyben – bizonyították be az MTA és a Debreceni Egyetem kutatói Mégsem őshonos a hévízi tündérrózsa Erdélyben – bizonyították be az MTA és a Debreceni Egyetem kutatói

Mégsem őshonos a hévízi tündérrózsa Erdélyben – bizonyították be az MTA és a Debreceni Egyetem kutatói

Őshonos, a harmadidőszakból ránk maradt reliktumfaj a Nagyvárad környéki hévízben élő szubtrópusi hévízi tündérrózsa, vagy sem? Több mint kétszáz éve vitatkoznak erről a botanikusok Magyarországon és Romániában. Az MTA-DE Lendület Evolúciós Filogenomikai Kutatócsoport, az MTA Ökológiai Kutatóközpont és a Debreceni Egyetem Növénytani Tanszék közös munkájában a növény génállományának elemzése segítségével tettek pontot a vitára.

Nők a Tudományban Kiválósági Díjat adtak át a Magyar Tudományos Akadémián Nők a Tudományban Kiválósági Díjat adtak át a Magyar Tudományos Akadémián

Nők a Tudományban Kiválósági Díjat adtak át a Magyar Tudományos Akadémián

A nőnap alkalmából három kiváló kutatónőt tüntettek ki Nők a Tudományban Kiválósági Díjjal a Magyar Tudományos Akadémián. A rangos elismerést olyan fiatal kutatónők nyerhették el, akik szakmai sikereik révén inspiráló példaként szolgálhatnak a műszaki és természettudományos pályák iránt érdeklődő fiatal lányok számára.

Innovatív megoldás társadalomkutatóktól a hatékonyabb szervezeti működésért Innovatív megoldás társadalomkutatóktól a hatékonyabb szervezeti működésért

Innovatív megoldás társadalomkutatóktól a hatékonyabb szervezeti működésért

Az informális kommunikáció és annak szervezetekben tapasztalt, mérhető hatása áll a Magyar Tudományos Akadémia Társadalomtudományi Kutatóközpontjában működő CSS-RECENS kutatócsoport vizsgálatainak fókuszában. Nem csupán a társadalomtudományokban már jól ismert eszközöket használnak, hanem okoseszközöket is bevetnek az adatgyűjtésnél, ami a világon úttörő módszernek számít.

Tudta, hogy Magyarország igazi szikestó-nagyhatalom? Tudta, hogy Magyarország igazi szikestó-nagyhatalom?

Tudta, hogy Magyarország igazi szikestó-nagyhatalom?

Nem túlzás: területarányosan a Kárpát-medencében van a legtöbb szikes tó Eurázsiában. A bennük található szóda a mosóporok népszerű hatóanyaga, a prokarióták az evolúciókutatás fontos célpontjai, lúgosságuk és egyéb hatóanyagaik miatt pedig gyógyvízként is alkalmazhatók. A vizes élőhelyek világnapja alkalmából Boros Emil, az MTA Ökológiai Kutatóközpont tudományos főmunkatársa ismertette a legfontosabb tudnivalókat a szikes tavakról.

  • 592 találat
  • További