Fény Napja középiskolás diákokkal az Akadémián

Tizennégy intézményből mintegy háromszáz diák vett részt az Akadémián a Fény Napja alkalmából tartott tudományos előadásokon. Az ország minden tájáról érkeztek diákok, Zalaegerszegtől Egerig, Szegedtől Budapestig.

2019. május 21.

A tanulókat Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság elnöke köszöntötte a Fény Napján, amelyet az UNESCO döntésének értelmében 2018 óta május 16-án tartanak. Célja, hogy minél többen megismerjék a fény szerepét a tudomány, a technika, a kultúra, az oktatás, a kommunikáció és a fenntartható fejlődés területén.

A tudományos előadások ez alkalommal a fény és az orvostudomány kapcsolatát járták körül. Horváth Zoltán, az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont Szilárdtestfizikai és Optikai Intézetének kutatója „Ember a lézerfényben” címmel tartott előadást. Megmutatta a diákoknak, milyen tulajdonságai vannak a lézernek, majd elmondta, milyen tévhitek keringenek vele kapcsolatban. Ismertette azt is, milyen hatással van a lézer az emberi test különböző részeire.

Nagy Zoltán Zsolt, a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karának dékánja a lézerek szemészetben történő alkalmazásának kérdését járta körül. Ismertette a szemészeti lézerek történetét, a különböző szembetegségeket, és bemutatta, hogyan képes a lézer ezeket a kóros elváltozásokat megszüntetni. Egy szemműtétet is szemléltetett a diákok számára.

Fény Napja az Akadémián - az eseményen készült fotók a képre kattintva elérhetők
Fény Napja az Akadémián - az eseményen készült fotók a képre kattintva elérhetők Fotó: Szigeti Tamás

Czitrovszky Aladár, Nagy Attila és Kugler Szilvia, az MTA Wigner Kutatóközpont kutatói, valamint Kreisz István, a Lasram Engineering Kft. ügyvezető igazgatója közös előadást tartott a lézerek sebészetben és gyógyszeriparban betöltött szerepéről. Elmondták, hogy a különböző lézerek az orvostudomány és gyógyítás mely területén alkalmazhatóak, és megvizsgálták hatékonyságukat is. Ugyanakkor kitértek a lézer káros hatásaira is, amelyek közül a káros égéstermékek keletkezését emelték ki.

Lente Gábor, a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar Kémiai Intézetének oktatója „Kémiai fototerápia: az angolkórtól a fényérzékeny gyógyszerekig” címmel tartott előadást. Ismertette a fény alapvető tulajdonságait, részletesen kitért a színek jelentőségére, amelynek kapcsán beszélt a D- és az A-vitamin működéséről. Továbbá bemutatta, hogy milyen betegségek esetén és miért alkalmazható eredményesen a fényterápia.

A rendezvényt Kroó Norbert akadémikus, a 2015-ös Fény Éve magyarországi programbizottságának elnöke, a Fény Napja szervezője zárta le.