ExoMars – szonda a Marson; a szúnyogok és járványok helyzete: a Szigma – a holnap világa 2018. november 27-i adása

Van-e folyékony víz a Marson, illetve miért szükséges a szúnyogok megfelelő gyérítése? Egyebek mellett ezekre a kérdésekre is választ kaphatnak a tudományos magazin e heti adásában.

2018. november 29.

Az ExoMars 2020 programban az MTA közreműködő szakemberei a földtani adottságok megértésében és az üledékes szemcsék várható jellemzőinek becslésében működnek közre. „Az Európai Űrügynökség (ESA) 2020-ban startoló ExoMars rover nevű űreszköze lesz az első olyan robot a bolygón, amely 2 méter mélyre képes lefúrni a felszín alá” – mondta el Kereszturi Ákos, az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont tudományos főmunkatársa, a kutatás egyik magyar résztvevője.

Koncepcióváltás a védekezésben, országos monitorozás, biológiai gyérítés, rendszeres élőhely-térképezés, akkreditált laboratóriumok, célorientált szakértői gárda, a lakosság tájékoztatása és aktív bevonása a védekezésbe – az MTA Biológiai Tudományok Osztálya, az Agrártudományok Osztálya, az Orvosi Tudományok Osztálya és az MTA Ökológiai Kutatóközpont közös állásfoglalásáról Varga Zoltán biológus, a Debreceni Egyetem Evolúciós Állattani és Humánbiológiai Tanszékének professor emeritusa számolt be a tudományos magazin e heti adásában.

A Szigma 2018. november 27-i adása itt hallgatható meg.

A korábbi adásokról itt tudhat meg többet.