Engedelmességünk fokozatai; fekete lyukak galaxisunk közepén: a Szigma – a holnap világa 2018. április 24-i adása

Miért bízunk a hatalomban, meddig engedelmeskedünk egy felettünk álló embernek, és mit tanulhatunk egy híres kísérletből? Egyebek mellett erről is szó volt a tudományos magazin legutóbbi adásában. A műsorból az is kiderült, milyen hatással van a galaxisra a nemrégiben felfedezett tizenhárom új fekete lyuk.

2018. április 26.

Stanley Milgram híres kísérlete szerint az emberek többsége a hatalomban bízva sokszor eleget tesz olyan kéréseknek, amelyeket önmagától nem tenne meg. Márciusban a New Scientist tudományos magazin cikkében a Milgram-kísérlet eddigiektől eltérő interpretációját hangsúlyozták, miszerint az ember mégsem olyan engedelmes, mint ahogy azt a kísérlet értékeléséből korábban gondolták. A cikk nyomán Fülöp Márta, az MTA Kognitív Idegtudományi és Pszichológiai Intézet Társadalom és Kulturális Pszichológiai Kutatócsoportjának vezetője elemezte Milgram kísérletét a tudományos magazinban.

Tizenhárom kisebb fekete lyukat fedeztek fel a Tejútrendszer központjában lévő hatalmas fekete lyuk körül a Columbia Egyetem csillagászai. Az ilyen kisebb fekete lyukakból több ezer is lehet ott. A Nature-ben megjelent cikk szerzői az ELTE fizikusa, Kocsis Bence eredményeire is hivatkoznak, amelyeket a Szigma tudományos magazinban ismertetett.

A Szigma 2018. április 24-i adása itt hallgatható meg.

A korábbi adásokról itt tudhat meg többet.