Először szavazták be az MTA elnökét a kortárs kulturális elit első tíz tagja közé

A Magyar Tudományos Akadémia mindenkori elnöke pozíciójánál fogva a korábbi években is jelentős számú szavazatot kapott a reputációs listákon, arra azonban eddig nem volt példa, ami 2018-ban Lovász László esetében történt, hogy egy tudós a top10 kulturális tekintély közé kerüljön.

2019. január 10.

Az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpontjában 1993 óta folyik a magyar politikai, gazdasági és kulturális elit kutatása. Az elmúlt 25 évben egyedülálló kvantitatív adatmennyiség halmozódott fel erről a nehezen megközelíthető társadalmi csoportról. A legfrissebb adatfelvételi hullámban, 2018-ban Kristóf Luca, az MTA TK Szociológiai Intézet főmunkatársa a Medián Intézet segítségével a magyar kulturális elit 458 tagjával töltetett ki egy közel egyórás kérdőívet életútjukról, életmódjukról, attitűdjeikről. A válaszadók mintáját a kutató a korábbi évekhez hasonlóan tudományos és kulturális intézmények (egyetemek, színházak, múzeumok, médiumok stb.) vezetőiből, valamint a legrangosabb tudományos és művészeti díjak (pl. Kossuth- és Széchenyi-díj) birtokosaiból, valamint a tudományos és a művészeti akadémiák tagjaiból állította össze.

A kutatásnak hagyományosan részét képezi az úgynevezett kulturális reputációs rangsor, mely a kulturális elit véleményét mutatja meg arról, hogy kik a kortárs magyar kultúra legkiemelkedőbb alakjai.

Az „Ön véleménye szerint ki a mai magyar kulturális élet 5 legkiemelkedőbb, élő alakja?” kérdésre a kulturális elit tagjaitól legalább 3 szavazatot kapott személyek listája 2018-ban 114 főt tartalmazott. Az elit véleménye szerint ők számítanak tehát a legnagyobb tekintélyű kortárs kulturális szereplőknek. A reputációt mérő listákon a tudósokkal szemben sokkal nagyobb ismertségük miatt mindig túlsúlyban vannak a művészek: jelen esetben 15 tudós, 7 intézményvezető-menedzser, illetve politikus, 4 újságíró és 3 egyházi vezető mellett a többiek mind valamilyen művészeti ág (21-en az irodalom, 21-en a zene, 17-en a színház, 15-en a képzőművészet, 12-en a film) képviselői. A teljes lista 102 férfit és mindössze 12 nőt tartalmazott.

Az alábbi táblázat a reputációs rangsor első 10 helyezettjét mutatja 2008-ban és 2018-ban.

Sorszám2008Sorszám2018Változás 2008-hoz képest
1.Esterházy Péter ƚ1. Nádas Péter(↑2)
2.Kocsis Zoltán ƚ2. Alföldi Róbert(↑11)
3.Nádas Péter3. Fischer Iván(↑3)
4.Kertész Imre ƚ4. Lovász László(↑22)
5.Kurtág György5. Spiró György(↑6)
6.Fischer Iván6. Törőcsik Mari(↑3)
7.Makovecz Imre ƚ7. Vidnyánszky AttilaÚJ
8.Szabó István8. Krasznahorkai László(↑62)
9.Törőcsik Mari9. Eötvös Péter(↑11)
10.Csoóri Sándor ƚ10. Parti Nagy Lajos(↑27)

A reputációs listán szereplő 15 nagy tekintélyű tudós közül 13 tagja a Magyar Tudományos Akadémiának, 3-an közülük pedig az Akadémia jelenlegi, illetve volt elnökei: Lovász László, Vizi E. Szilveszter és Pálinkás József. A Magyar Tudományos Akadémia mindenkori elnöke pozíciójánál fogva a korábbi években is jelentős számú szavazatot kapott a reputációs listákon, arra azonban eddig nem volt példa, ami a legfrissebb hullámban, 2018-ban Lovász László esetében történt, hogy egy tudós a top10 kulturális tekintély közé kerüljön.

Az alábbi táblázat a különböző kulturális területek 10-10 legtekintélyesebb szereplőjét mutatja be.

IrodalomSzínházFilmZeneAlkotóművészetTudomány
1.Nádas PéterAlföldi RóbertEnyedi IldikóFischer IvánJovánovics GyörgyLovász László
2.Spiró GyörgyTörőcsik MariJankovics MarcellEötvös PéterKeserü IlonaRomsics Ignác
3.Krasznahorkai LászlóVidnyánszky AttilaSzabó IstvánÓkovács SzilveszterKorniss PéterVizi E. Szilveszter
4.Parti Nagy LajosPintér BélaTarr BélaPresser GáborFekete GyörgyHeller Ágnes
5.Konrád GyörgyAscher Tamás Andy VajnaRánki DezsőMelocco MiklósFreund Tamás
6.Závada PálHuszti PéterNemes Jeles LászlóVásáry TamásMaurer DóraKornai János
7.Dragomán GyörgyKulka JánosSára SándorKurtág GyörgyNádler IstvánPálinkás József
8.Tandori DezsőMácsai PálGothár PéterSchiff AndrásFinta JózsefCsányi Vilmos
9.Radnóti SándorMáté GáborKoltai LajosFischer ÁdámKő PálVekerdy Tamás
10.Grecsó KrisztiánEszenyi EnikőMészáros MártaMarton ÉvaSváby LajosPléh Csaba

A kulturális elitkutatás céljairól és módszertanáról, melyet az NKFIH fiatal kutatói témapályázata finanszíroz, bővebben olvashat az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont oldalán.