Az EASAC jelentése a földgáz jövőjéről

A földgáz nem tisztább, mint más fosszilis tüzelőanyag, és szén vagy kőolaj helyetti használatával az üvegházhatás csökkentése nem vagy csak csekély mértékben érhető el - áll az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testületének (EASAC) a közelmúltban elfogadott jelentésében. Az MTA jelöltjeként Imre Attila, az MTA doktora, a BME Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára vett részt a jelentést elkészítő munkacsoport munkájában.

2023. június 29.

A jelentés kiemeli a teljes földgázellátási lánc során jelentkező, nagyrészt nem mért metánszivárgás globális felmelegedésre tett, várhatóan erős hatását. Az éghajlatváltozás enyhítése érdekében alapvetően fontos minden fosszilis tüzelőanyag használatának leállítása, az új gázkazánok telepítésének fokozatos tiltása és a megújuló villamosenergia-termelés nagyarányú felgyorsítása.

A jelentés a gázkazánok azonnal használható és klímabarát alternatívájaként hőszivattyúk és központi fűtés használatát javasolja. Mérlegeli a szén-dioxid-leválasztás és -tárolás (CCS), valamint a nukleáris energia lehetőségeit is. A jelenlegi technológiával viszont nem lehet elég gyorsan tárolókapacitást bővíteni, illetve atomerőműveket építeni ahhoz, hogy az éghajlatváltozást kontroll alatt lehessen tartani.

A jelentést az EASAC Energia Panel készítette. Az MTA jelöltjeként dr. Imre Attila, az MTA doktora, a BME Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára vett részt a jelentést készítő munkacsoport munkájában.

A The Future of Gas című EASAC-jelentés ide kattintva olvasható.