Átadták a felújított Beethoven Emlékmúzeumot Martonvásáron

Kétszeresére nőtt a látogatótér, zenei foglalkoztató, multimédiás eszközök, restaurált korabeli tárgyak – ezek jellemzik az felújított emlékmúzeumot. 2020. június 26-án átadták a felújított Beethoven Emlékmúzeumot Martonvásáron, a Magyar Tudományos Akadémia tulajdonában lévő Brunszvik-kastély területén.

2020. július 3.

Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke köszöntőjében elmondta: számos kutatás alátámasztja, hogy a zene és a tudomány szorosan összekapcsolódik, habár előbbit alapvetően a rációhoz, utóbbit az emócióhoz kötjük. Pszichológiai, pedagógiai kutatásokból tudjuk, hogy a zeneoktatás nem csupán a műveltség megszerzését segíti, hanem az iskolai tanulás eredményességét is növeli. A zenetanulás hozzájárul bizonyos kognitív és motoros készségek és az intelligencia fejlődéséhez. Az elnök példaként említette, hogy Bolyai János matematikus kiválóan hegedült, Werner Heisenberg fizikus pedig zongorázott.

Lovász László elmondta: A Magyar Tudományos Akadémia és Martonvásár Önkormányzata az egykor itt élő Brunszvik család szellemiségét és történelmi hagyatékát továbbgondolva egyedülálló fejlesztési tervet dolgozott ki. A cél egy globális kihívásokra választ adó, Európában is egyedi agrár-innovációs környezet kialakítása volt. Egy olyan központé, amely egyrészt a KFI tevékenységen keresztül számottevő tudományos és gazdasági értéket állít elő, másrészt nemzetközi színvonalú kulturális-turisztikai célponttá válik.”

A közös munka eredményeként a közelmúltban megújult a Brunszvik-kert, és létrejött az Agroverzum Tudományos Élményközpont. A most felújított Beethoven Emlékmúzeumban kétszeresére bővült a látogatótér, amelyben egy zenei foglalkoztatót is kialakítottak, és ahol akár kamarakoncerteket is rendezhetnek majd.



Fotó: Agrártudományi Kutatóközpont

A megújult, multimédiás eszközökkel gazdagított kiállítás megalkotói felhasználták a legújabb kutatási eredményeket is. Látogatóként így az eddigieknél többet tudhatunk meg Beethoven és a Brunszvik család kapcsolatáról, a korról, amelyben éltek. A kiállítástechnika, az interaktivitás, a sok-sok zene, a restaurált műtárgyak és a műalkotások együttesen járulnak hozzá a modern múzeumi élményhez.

Tárlatvezetés az ünnepélyes megnyitón Fotó: Agrártudományi Kutatóközpont

Tessely Zoltán országgyűlési képviselő elmondta, hogy a projekt további eleme a Brunszvik–Beethoven sétány megépítése, amelyre 400 millió forintot fordítanak.

Balázs Ervin, az Agrártudományi Kutatóközpont főigazgatója hangsúlyozta, hogy a több mint hetven éve működő martonvásári kutatóintézet szorosan épít a Brunszvik–Beethoven-hagyományokra.

Szabó Tibor polgármester Mária Terézia 249 évvel ezelőtti adománylevelének eredeti példányát adta át a múzeumnak, amely mostantól a kiállításon is megtekinthető.

Vigh Andrea, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora kiemelte, hogy a megújult emlékmúzeumban külön szoba őrzi a halhatatlan szerelmesek: Beethoven és Brunszvik Jozefin emlékét.