A kvantuminformáció jelentősége; a stressz és az álmatlanság kulcsrendszere: a Szigma – a holnap világa 2018. október 30-i adása

Mire való és miért hasznos a kvantuminformáció? Ízelítő a kvantumtechnológiában rejlő lehetőségekről, amiről bővebben hallhatnak az MTA egyik tudományünnepi programjában is. Az adás második felében a stressz és az álmatlanság hátteréről, valamint a legújabb magyar eredményekről volt szó.

2018. október 31.

Hazánkban új laboratórium épül atomokkal és fotonokkal végezhető kvantumműveletek megvalósítására. A fő cél a kvantuminformációt, kvantumbitet hordozó foton kvantumállapotának memóriába írása. A kvantuminformáció a kommunikációt is gyökeresen megváltoztathatja, elég, ha csak a titkosításra gondolunk, hiszen a kvantumbit nem másolható. Az információ továbbítására pedig azért a fotonok a legjobb hordozók, mert a telekommunikációs optikai szálakban nagy távolságokban képesek eljutni fénysebességgel. Domokos Péter fizikus, akadémikus, az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont Szilárdtestfizikai és Optikai Intézetének igazgatóhelyettese beszélt az új laboratóriumról, valamint a kvantumtechnológiában rejlő lehetőségekről a Szigma e heti adásában.

Domokos Péter november 7-én előadást is tart a témáról a Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozatának keretében. Az érdeklődők egyebek mellett lézerekről, qubitekről, feltörhetetlen titkosírásról és a kvantumtechnológiai kutatások magyarországi élvonaláról hallhatnak. Az akadémikus előadásában áttekinti a fő tudományos fejlesztési irányokat, és kitér arra is, hogy a hazai kiválósági központok milyen területeken tudnak hatékonyan bekapcsolódni a kvantumtechnológiai innovációba. További információk és a regisztráció a linkre kattintva érhető el.

Egy most felfedezett idegsejthálózat felelős azért, hogy beállítsa agyunk éberségi állapotát. Acsády László, Mátyás Ferenc, Komlósi Gergely és munkatársaik (MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet, illetve MTA Természettudományi Kutatóközpont) eredménye utat nyithat az alvászavarok kezelése és radikálisan új típusú altatók fejlesztése felé. Az eredményüket bemutató cikk az idegtudomány legrangosabb lapjában, a Nature Neuroscience-ben jelent meg. A felfedezés jelentőségéről és hátteréről beszélt Acsády László, az MTA KOKI Talamusz Kutatócsoportjának vezetője a tudományos magazin e heti adásában.

A Szigma 2018. október 30-i adása itt hallgatható meg.

A korábbi adásokról itt tudhat meg többet.