Rossz hírek a Naphoz legközelebbi csillag Föld-szerű bolygójáról Rossz hírek a Naphoz legközelebbi csillag Föld-szerű bolygójáról

Rossz hírek a Naphoz legközelebbi csillag Föld-szerű bolygójáról

A CSFK Csillagászati Intézet kutatói Vida Krisztián vezetésével, a TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite) űrtávcső adatait felhasználva vizsgálták a a Naprendszertől alig 4,2 fényévre elhelyezkedő Proxima Centauri csillagot. Az általuk mért gyakori csillagkitörések feltehetően igen nagy hatással vannak a csillagrendszer nemrég felfedezett Föld-szerű bolygója, a Proxima Cen b légkörére.

Arany János-gyűjtemény a világhálón Arany János-gyűjtemény a világhálón

Arany János-gyűjtemény a világhálón

Az életmű szövegkiadásait, tudástárait, valamint a költő születésének 200. évfordulója alkalmából 2017–2018-ban rendezett emlékév tudományos eseményeit és publikációit tartalmazza az a honlap, amelyet a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Irodalomtudományi Intézete készített el.

Mindennapos katarzis – interjú Freund Tamással az Innotéka Magazinban Mindennapos katarzis – interjú Freund Tamással az Innotéka Magazinban

Mindennapos katarzis – interjú Freund Tamással az Innotéka Magazinban

„Ha kint felfedezel valamit, hozzátettél egy téglát a tudomány építményéhez. Ha azonban itthon fedezed fel ugyanazt, az két téglát ér, mert az anyaország nemzetközi megbecsülését is szolgáltad” – mondta az interjúban az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet főigazgatója. Freund Tamás életútjáról, zeneszeretetéről és természetesen az agykutatásról is beszélt a magazinnak.

Misztikus gyógyító energiák Misztikus gyógyító energiák

Misztikus gyógyító energiák

Mik a valódi gyógyulást hozó, a tudomány eredményeire alapozott terápiák, és mik a képzelet világában gyökeredző látszatmegoldások? A tudomany.hu összeállításában az áltudományok elleni küzdelem két közismert képviselőjének írását közöljük.

Szakmai együttműködés és tudománynépszerűsítés – a Nemzetközi Csillagászati Unió száz éve Szakmai együttműködés és tudománynépszerűsítés – a Nemzetközi Csillagászati Unió száz éve

Szakmai együttműködés és tudománynépszerűsítés – a Nemzetközi Csillagászati Unió száz éve

Száz éve alapították meg a csillagászok világszervezetét, a Nemzetközi Csillagászati Uniót (IAU). Milyen szerepe volt a világegyetem kutatásában, és milyen feladatai vannak a csaknem 14 000 fős taglétszámú világszervezetnek, amelynek magyar nemzeti bizottságát az MTA Csillagászati és Űrfizikai Tudományos Bizottsága alkotja? Szabados László csillagász összeállítása.

  • 676 találat
  • További