Jövő és együttműködés – a Középiskolai MTA Alumni Program tanulmányi versenye a kezdetektől a döntőig Jövő és együttműködés – a Középiskolai MTA Alumni Program tanulmányi versenye a kezdetektől a döntőig

Jövő és együttműködés – a Középiskolai MTA Alumni Program tanulmányi versenye a kezdetektől a döntőig

A klímaváltozás és a fenntarthatóság állt a fókuszában annak a Magyar Tudományos Akadémia által szervezett Kárpát-medencei középiskolai tanulmányi versenynek, amelynek döntőjét 2023. március 4-én tartották az MTA Székházban. A Középiskolai MTA Alumni Program keretében szervezett, 2022 októberében meghirdetett versenyre 229 iskolából 686 középiskolás csapat jelentkezett, munkájukat 288 középiskolai felkészítő tanár segítette. Cikkünk e nagyszabású, izgalmas, a fiatalokat megszólító és az MTA szándékai szerint hagyományteremtő akadémiai kezdeményezés hátterét foglalja össze.

Élő közvetítés az agykamrából – Megújult high-tech műtők az MTA Kiváló Kutatóhely minősítéssel rendelkező intézményben Élő közvetítés az agykamrából – Megújult high-tech műtők az MTA Kiváló Kutatóhely minősítéssel rendelkező intézményben

Élő közvetítés az agykamrából – Megújult high-tech műtők az MTA Kiváló Kutatóhely minősítéssel rendelkező intézményben

A legkorszerűbb orvostechnológia, digitális műtő, robotok, streamelhető beavatkozások: bemutatták a sajtónak és a nyilvánosságnak az Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet (OMIII) megújult műtőkomplexumát. A csaknem 300 milliós eszközberuházás és a digitális műtő koncepciójába illeszkedő informatikai fejlesztés a világ élvonalába emelte az MTA Kiváló Kutatóhely minősítéssel rendelkező intézményt, amelynek fontos szerepe van a Nemzeti Agykutatási Programban is.

Eric Hanushek előadása a Magyar Tudományos Akadémián – videón az akadémiai rendezvény

 Eric Hanushek előadása a Magyar Tudományos Akadémián – videón az akadémiai rendezvény

Eric Hanushek előadása a Magyar Tudományos Akadémián – videón az akadémiai rendezvény

Eric Hanushek a Stanford Egyetem professzora, az oktatás közgazdaságtanának egyik legismertebb és legnagyobb hatású kutatója a világon. Számos területen kutatott pályafutása során, vizsgálta a tanárok kvalitásait, az osztályméret csökkentésének hatását, az iskolák elszámoltathatóságát, illetve újabban az országok készségszintje és gazdasági növekedése közötti összefüggést. Hanushek professzor Csapó Benő, az MTA Közoktatási Elnöki Bizottsága elnökének meghívására tartott előadást a Magyar Tudományos Akadémián. Az erről készített felvétel cikkünkben megnézhető.

Gyorsabban gyógyultak a lendületes kutató klinikai vizsgálatába bevont, Covid miatt kórházba került betegek – interjú Fekete Andreával Gyorsabban gyógyultak a lendületes kutató klinikai vizsgálatába bevont, Covid miatt kórházba került betegek – interjú Fekete Andreával

Gyorsabban gyógyultak a lendületes kutató klinikai vizsgálatába bevont, Covid miatt kórházba került betegek – interjú Fekete Andreával

Sok súlyos állapotú Covid-beteg esélyeit tovább rontja, hogy tüdejükben hegesedés alakul ki. Fekete Andrea, az SE-MTA Lendület Diabétesz Kutatócsoport vezetője, a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinika egyetemi docense a kutatócsoport alapkutatási eredményeit felhasználva, a Covid-járvány kitörése után szinte azonnal elkezdte a hegesedéssel szemben hatékony hatóanyag klinikai vizsgálatának tervezését. A kutatás a közelmúltban eredményesen zárult: a vizsgált hatóanyag jelentősen lerövidítette a kórházi tartózkodást. Vagyis a Covid gyógyításában hatásos gyógyszert találtak.

Lendületes kutató nyert ERC Consolidator Grantet Lendületes kutató nyert ERC Consolidator Grantet

Lendületes kutató nyert ERC Consolidator Grantet

Makk Péter, az MTA-BME Lendület Korrelált van der Waals Struktúrák Kutatócsoport vezetője, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem docense elnyerte az Európai Kutatási Tanács (ERC) kétmillió eurós költségvetésű Consolidator Grant támogatását, amelynek segítségével a lendületes kutatásaihoz szorosan kapcsolódó vizsgálatokat fog végezni az egymásra rétegezett kétdimenziós (egy atom vastagságú) anyagokkal. Ha megértjük, hogy honnan erednek e soha korábban nem létezett struktúrák új és izgalmas tulajdonságai, az gyökeres változást hozhat a kvantumszámítógépek fejlesztésében is.

Egy szívtelennek tűnő, de hatékony stratégia – a széki lile tojó számára előnyös a fiókák elhagyása Egy szívtelennek tűnő, de hatékony stratégia – a széki lile tojó számára előnyös a fiókák elhagyása

Egy szívtelennek tűnő, de hatékony stratégia – a széki lile tojó számára előnyös a fiókák elhagyása

A parti madarak utódgondozása rendkívül változatos, a széki liléknél például sokszor a tojó dezertál (vagyis hagyja el a fészekalját), hogy újabb családot alapítson. Az e viselkedést meghatározó viselkedésökológiai és evolúcióbiológiai tényezőket tárja fel a magyar és brit kutatók által írt, az Evolution című folyóiratban megjelent tanulmány. A cikk első szerzőjét, Grant McDonaldot, az Állatorvostudományi Egyetem kutatóját arról kérdeztük, milyen érdekek állhatnak ennek az emberi szemszögből kegyetlennek látszó stratégia hátterében.

Mesterséges Intelligencia a távközlésben Mesterséges Intelligencia a távközlésben

Mesterséges Intelligencia a távközlésben

Mire, vagy MI-re oktassuk a jövő mérnökeit? – tette fel a kérdést Varga Pál, a Távközlési és Médiainformatikai Tanszék tanszékvezetője azon a BME-n tartott tanácskozáson, amelyen az aktuális kutatási eredmények bemutatása mellett a közeljövő lehetőségei és tudományos kihívásai kerültek terítékre.

Az első magyar krio-elektronmikroszkópos címlapsztori Az első magyar krio-elektronmikroszkópos címlapsztori

Az első magyar krio-elektronmikroszkópos címlapsztori

A világ egyik vezető kémiai folyóirata az ELKH-ELTE Fehérjemodellező Kutatócsoport és a Szerkezeti Kémiai és Biológiai Laboratórium munkatársainak felfedezését tette a tavaly év végén megjelent szám címlapjára. E kutatásban egy univerzális jelentőségű, de eddig ismeretlen alakú fehérje térszerkezetét határozták meg. Perczel András akadémikus, az ELKH-ELTE Fehérjemodellező Kutatócsoport és a Szerkezeti Kémiai és Biológiai Laboratórium vezetője szerint az eredmény egyúttal a molekulaszerkezet-meghatározás új, de máris egyik uralkodó módszerében, a krio-eletronmikroszkópiában rejlő lehetőségeket is jól mutatja.

A kémia ünnepe – Christmas Lecture és Zemplén Géza-díjakkal elismert kutatók előadásai az Akadémián A kémia ünnepe – Christmas Lecture és Zemplén Géza-díjakkal elismert kutatók előadásai az Akadémián

A kémia ünnepe – Christmas Lecture és Zemplén Géza-díjakkal elismert kutatók előadásai az Akadémián

Bodor Miklós, az MTA külső tagja tartotta decemberben a kiemelkedő kutatók munkásságának átfogó bemutatására létrehozott Christmas Lecture-t. Az MTA Kémiai Tudományok Osztálya rendezvényén immár 29. alkalommal adták át a kimagasló hazai szintetikus szerves kémiai kutatások elismerésére alapított Zemplén Géza-díjat is. A Zemplén Géza-fődíjat 2022-ben Skodáné Földes Rita, az MTA doktora, a Zemplén Géza-díjat pedig Ábrányi-Balogh Péter nyerte el. A rendezvényen készített videófelvétel cikkünkben megnézhető.

  • 907 találat
  • További