Sasakawa ösztöndíj

MTA-SYLFF Fiatal Vezetők Ösztöndíja

A Sasakawa Young Leaders Fellowship Fund (SYLFF) ösztöndíjprogramot a japán Nippon Alapítvány 1987-ben indította útjára. A rendszer célja 35 év alatti fiatalok, potenciális vezetők támogatása a társadalomtudományokhoz kapcsolódó tudományos továbbképzésünk során. Mára a világ 44 országában 69 hasonló, 1 millió USD alaptőkéjű SYLFF intézmény működik, a magyarországi SYLFF konzorcium (MTA-SYLFF) az előkelő 16. helyet foglalja el a sorban.
Bővebb információ a SYLFF nemzetközi működéséről:
http://www.tokyofoundation.org/sylff/


A SYLFF program célja és küldetése

„A világ egyetlen család, minden ember egymás fivére és nővére.”
(Sasakawa Ryoichi)

A SYLFF program elsősorban olyan kiemelkedő képességű, a társadalom- és humántudományok területén felsőfokú tanulmányokat folytató diákokat támogat, akik vezetői képességekkel rendelkeznek, és elkötelezettek, hogy helyi, nemzeti, regionális vagy nemzetközi szinten tegyenek a társadalmi problémák leküzdéséért. Ezért az ösztöndíjasok nem csupán szakmai kiválóságuk alapján kapják meg a támogatást, hanem vezetői képességük és a közjó előmozdítása iránti elkötelezettségük is szerepet játszik annak odaítélésében. Eltérően más ösztöndíjprogramoktól, a SYLFF program az ösztöndíjasok teljes szakmai pályafutása alatt lehetőséget kínál a kapcsolatépítésre és együttműködésre a kutatási és a szociális tevékenységek területén.

Az MTA-SYLFF Fiatal Vezetők Ösztöndíja Alapítvány

Magyarországon a SYLFF-ösztöndíjak odaítélésére konzorciális formában van lehetőség, öt tudományegyetem (Budapesti Corvinus Egyetem, Eötvös Loránd Tudományegyetem, Debreceni Egyetem, Szegedi Tudományegyetem, Pécsi Tudományegyetem) és az MTA együttműködésében. Az MTA-SYLFF Fiatal Vezetők Ösztöndíja Alapítvány kuratóriumának elnöke az MTA mindenkori elnöke, tagjai pedig a konzorciumban érintett egyetemek magas rangú képviselői.

Az ösztöndíjjal a kuratórium a fiatal kutatók tudományos fokozatszerzését kívánja elősegíteni. Előnyben részesülnek a nemzetközi beágyazottságú, korunk aktuális társadalmi és gazdasági problémáinak megoldását célzó kutatások. Az ösztöndíj nyertesei a konzorciumban részt vevő egyetemi vagy akadémiai kutatóhelyeken, témavezetők irányításával végzik munkájukat.