Négy akadémikus a Corvin-lánc új birtokosai között

Maróth Miklós orientalista, az MTA rendes tagja, Ritoók Zsigmond klasszika-filológus, az MTA rendes tagja, Sótonyi Péter orvos, az MTA rendes tagja, valamint Sir George Radda biokémikus, az MTA tiszteleti tagja is átvehette Áder János államfőtől a magyar tudomány és művészet, valamint a magyar oktatás és művelődés fellendítésében szerzett kimagasló érdemeket elismerő Corvin-láncot.

2018. február 13.

Az Interjú Ritoók Zsigmond akadémikussal életéről és pályájárólakadémikusok mellett a köztársasági elnök Kövér László házelnökkel és Orbán Viktor miniszterelnökkel közösen Huszti Péter színművésznek, illetve Martonyi János korábbi külügyminiszternek adta át a kitüntetést. Melocco Miklós szobrászművész később veszi át az elismerést.

A Magyar Corvin-lánc Testület tagjai a Corvin-láncot átvevő kitüntetettekkel, valamint Áder János köztársasági elnökkel, Kövér Lászlóval, az Országgyűlés elnökével, Orbán Viktor miniszterelnökkel, és Lovász Lászlóval, az MTA elnökével az Országházban Fotó: MTI / Illyés Tibor

A Corvin-kitüntetéseket Horthy Miklós kormányzó alapította Magyarország mecénás királyának, Hunyadi Mátyásnak az emlékére 1930-ban. A Corvin-lánc díjat az első Orbán-kormány idején honosították újra, a 2002-es kormányváltás után azonban nem adták át, tízéves szünet után 2012-ben adományozták újra. A kitüntetést elnyerők alkotják a Magyar Corvin-lánc Testületet, amelynek tagja mások mellett Lovász László, az MTA elnöke, Vizi E. Szilveszter, az MTA korábbi elnöke, valamint Bor Zsolt akadémikus is.

Áder János azt mondta: a Corvin-lánc Magyarország „igaz ügye” mögé sorakoztatja fel tiszteletre méltó nagyjainkat. A Corvin-lánc örökségének nevezte az első díjazottak hagyatékát: többek között Dohnányi Ernőét, Herczeg Ferencét, illetve Korányi Sándorét.