Epilepsziás betegeken segít az új, agyi defibrillátor

Az epilepsziás rohamok automatikus megszüntetésére képes új találmányról számol be a Nature Communications tanulmánya, melynek szerzői között ott találhatók a Berényi Antal által vezetett MTA-SZTE Lendület Oszcillatorikus Neuronhálózatok Kutatócsoport tagjai is. A gyógyszerrel nem kezelhető epilepsziás betegek számára kidolgozott eljárás lényege, hogy csak akkor és csak annyi elektromos ingerlést alkalmaznak, amennyire a roham leállításához szükség van.

2018. február 2.

Az elektromos áram hatékony eszköz lehet az A Nature Communications-ban megjelent cikkagyi betegségek kezelésében is. Például a Parkinson-kóros ember agyának a megfelelő pontjára beültetett stimulátor a bekapcsolása után robusztus javulást hozhat a páciens állapotában, a fejbőrön keresztül alkalmazva azonban eddig mérsékelt volt hatása. Ezt a gátat sikerült áttörnie a szegedi egyetemi intézetek interdiszciplináris és konstruktív együttműködésének.

Berényi Antal saját maga kísérleti alanya volt: önmagán próbálta ki először a nagyobb intenzitású ingerlést Fotó: u-szeged.hu

A Szegedi Tudományegyetem honlapján megjelent összeállításban a kutatási eredményeiket a Nature Communicationsban összegző magyar szerzők beszélnek az eredményeikről.

Tovább az u-szeged.hu-n megjelent cikkre.