A számítógép, amely hatékonyabb a patológusoknál – interjú Horváth Péterrel

A Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Kutatóközpontján rendezték a múlt héten a világ számítógépes biológiaikép-elemzőinek egyik legnagyobb seregszemléjét. A konferencián újra nyilvánvalóvá vált, hogy az orvosi diagnózist segítő képalkotó eljárások felvételeinek értékelésében a mesterséges intelligencia ma már megkerülhetetlen. Csupán a társadalom fogadókészsége dönt arról a jövőben, hogy milyen mértékben bízzuk rá magunkat a gépek ítéletére. Interjú a konferencia fő szervezőjével, Horváth Péterrel, az akadémiai központ mikroszkópos képfeldolgozó és gépi tanulási csoportjának vezetőjével.

2018. február 9.

A Neubias (Network of European BioImage Analysts - európai biológiaikép-elemzők hálózata) szervezet azokat a kutatókat fogja egybe, akik a különféle képalkotó eljárások segítségével rögzített felvételek elemzéséhez számítógépes módszereket használnak. A tudományterület meglehetősen szűknek tűnik. A néhány szakmabeli érdeklődésének kiszolgálásán kívül van jelentősége a rendezvénynek a laikusok számára is?

A biológiai képanalízis és a hozzá kapcsolódó adatfeldolgozás rendkívül új tudományterület, de példátlan sebességgel növekszik a jelentősége – és ezáltal a népszerűsége is. Éppen újdonsága okán sok érdeklődő kutatónak még nincs meg mindazon gyakorlati tudása és tapasztalata, amely a sikeres kutatáshoz szükségeltetik, így ezek a konferenciák legalább ugyanannyira továbbképzések, mint színterei a kutatási eredmények bemutatásának. Az itt elhangzó eredmények ma talán még csak a szakembereket mozgatják meg, de biztos vagyok benne, hogy néhány éven belül már a mindennapi életünk részévé válnak.

Tovább a Magyar Nemzetben megjelent interjúra.

Horváth Péterrel az InfoRádió Szigma című műsora is interjút készített.
A beszélgetés itt hallgatható meg.