„A kétféle alkotótevékenység egyazon lélektípus terméke” – Művészeti estek az Akadémián V.

A Magyar Tudományos Akadémia és az Akadémiai Klub Egyesület „Művészeti estek az Akadémián” című rendezvénysorozatának ötödik estjére került sor 2023. január 16-án, hétfőn az MTA Székházban. Az esten koncertet adott Balázs János Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, Szentpáli Roland tubaművész, valamint a Budapesti Vonósok Kamarazenekar. A kulturális-művészeti program részeként az Akadémiai Klub Kodály- és Vörösmarty-termében Orosz István Kossuth-díjas grafikusművész alkotásaiból nyílt tárlat, végül a Figula Pincészet borait kóstolhatták meg a jelenlévők.

2023. január 20.

„Az emberiség kultúrtörténetének korai szakasza óta tudomány és művészet elválaszthatatlanok voltak egymástól. Különösen a reneszánsz korban vált egyértelművé, hogy ez a kétféle alkotótevékenység egyazon lélektípus terméke, a tudós egyben művész is volt, a művész pedig tudós, elég ha csak Leonardo da Vincire gondolunk” – mondta köszöntőjében a Művészeti estek az Akadémián sorozat legújabb rendezvényén Freund Tamás, az MTA elnöke.

Freund Tamás Fotó: mta.hu / Szigeti Tamás

Az alkotások üzenetének eredményességéről szólva azt mondta, hogy a művészet bármely ágának produktuma először egy fizikailag megfogható lenyomatot képez akár a művész, akár a befogadó közönség tagjainak agyában, majd jó esetben élménnyé nemesül a befogadó elméjében, ami már nem anyagi dimenzió. Innen aztán a kivételes alkotások az emberiség örök értékeinek, közös tudatának, tudásának szintjére emelkedhetnek.

Freund Tamás köszöntője ide kattintva olvasható

Vizi E. Szilveszter agykutató, az Akadémiai Klub Egyesület elnöke, az MTA volt elnöke arról beszélt, hogy eleget akarunk tenni a 21. század kihívásainak, ezért nem éljük a saját életünket, nem ismerjük fel a világban a szépet, embertársainkban a jót. Nem tudjuk napról napra növekvő tudásunk alkalmazásánál használni bölcsességünket, mert a tudomány exponenciális fejlődése nyomán végtelen mennyiségben rendelkezésre álló információk sűrűjében már dönteni se tudunk jól. "Ez a testet-lelket-szellemet tápláló polgári szalon Önöknek ebben az emberi agyat végtelenül támadó modern világban megnyugvást jelent. Vigyék haza lelki és szellemi üzenetünket, hogy szükség van a szép és az igaz megjelenítésére" – mondta Vizi E. Szilveszter.

Vizi E. Szilveszter Fotó: mta.hu / Szigeti Tamás

A koncert első darabja Luigi Boccherini 9. B-dúr csellóversenye volt, amely az 1770-es évek táján készült. A 19. század végén alkotott meg Friedrich Grützmacher német csellóművész a mű romantikus stílusú, virtuóz feldolgozását, amely világszerte a csellisták repertoárjának részévé vált.

Ezt a változatot adaptálta Szentpáli Roland zeneszerző, a tuba virtuóza, így kínálva látványos és kihívásokkal teli mestermunkát a hangszer legjobbjainak. Szentpáli Rolandot a Budapesti Vonósok Kamarazenekar kísérte. A zenekar művészeti vezetője az alapító Botvay Károly, a koncertmester Pilz János volt.

Szentpáli Roland és a Budapesti Vonósok
(A művészeti esten készült képgaléria a fotóra kattintva tekinthető meg.)
Fotó: mta.hu / Szigeti Tamás

A résztvevők ezt követően zenekari változatban hallgathatták meg Liszt Ferenc 2. magyar rapszódiáját. Wolf Péter Liszt Magyar rapszódiái közül kettőt, a 2.-at és a 15.-et még a 90-es évek végén átdolgozta a Liszt Ferenc Kamarazenekar felkérésére, ezzel lehetőséget teremtve arra, hogy az együttes névadója alkotásait is műsorra tűzhesse, hiszen a szerző gazdag életműve nem tartalmaz vonósegyüttesre írt darabot. A 2. rapszódia átirata azóta slágerdarab lett, amelyet most a Budapest Vonósok tolmácsolásában hallhattak a jelenlévők.

A program harmadik darabját Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész adta elő. Cziffra György egyik repertoárdarabját, Liszt grandiózus Magyar fantáziáját szólaltatta meg. A koncert egy szórakoztató és virtuóz darabbal zárult, amely Bizet Carmen című operájának híres témáit mutatja be Szentpáli Roland tubára és zongorára írt szerzeménye alapján. A zeneszerző zongorapartnere Balázs János volt.

Balázs János és Szentpáli Roland mta.hu / Szigeti Tamás

Az est Orosz István a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas grafikusművész, animációsfilm-rendező, író kiállításának megnyitójával folytatódott. A kurátor Varga Edina, festőművész volt. Orosz Istvánnal Török András művelődéstörténész, útikönyvíró beszélgetett.

Török András és Orosz István Fotó: mta.hu / Szigeti Tamás

Az est záróakkordjaként a 2022. évben az Év Bortermelője címet elnyert ifj. Figula Mihály, a Figula Pincészet tulajdonos borásza tartott kóstolással egybekötött borbemutatót.

ifj. Figula Mihály Fotó: mta.hu / Szigeti Tamás